1. Snö på registreringsskylten
En registreringsskylt ska kunna avläsas. Det är därför viktigt att ta bort eventuell snö, is eller smuts från skylten innan körning. Annars kan du få 1 500 kronor i böter.
– När man lämnar hemmet bör man göra en koll att regskyltarna faktiskt syns. Sedan kan de så klart täckas över litegrann om du kör när det snöar, självklart går det inte att stanna och borsta hela tiden, säger Anders Schääf som är gruppchef på trafikpolisen i Göteborg.
2. Dåligt skrapade rutor
Det är viktigt att ha god sikt när du kör bil, att inte skrapa rutorna fria från is kan öka risken för olyckor. Det finns krav på att skrapa framrutan och de främre sidorutorna, enligt Anders Schääf.
– Ibland när vi kommer till en olycka ser vi folk som har skrapat fram en liten cirkel i framrutan. Då kan man bli misstänkt för vårdslöshet i trafik. Den som döms kan få betala dagsböter.
3. Snö på biltaket
Kom ihåg att sopa rent biltaket från snö som annars kan blåsa av och skymma din eller andra trafikanters sikt. Den som inte gör det kan riskera dagsböter och att bli av med körkortet.
– Flyger det av stora sjok kan det träffa en trafikant bakom dig så att den tappar siktfältet. Skulle det bli en olycka av det kan det bli vårdslöshet i trafik.
4. Inga vinterdäck
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Har du inte det kan du dömas för vårdslöshet i trafik om du är inblandad i en olycka.
– Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vid en olycka är det vi poliser på plats som avgör om det är vinterväglag eller inte, säger Anders Schääf.
5. Igensnöade billyktor
Utöver rutor och registreringsskyltar är det också viktigt att hålla lyktorna fria från snö, is och smuts.
– Där finns det fastställda bötesbelopp som börjar på 1 600 kronor beroende på vilken lykta det gäller.
6. Översnöad hastighetsskylt
Om en hastighetsskylt är översnöad och du blir stoppad av polis för fortkörning är rättsläget lite oklart.
– I vissa fall när det har gått till domstol har bilisten friats och i andra fall har föraren fällts. En idé är att inte köra snabbare än bashastigheten 70 kilometer i timmen utanför tätbebyggt område, säger Anders Schääf.
Får du böter kan det bli från 1 500 kronor till 4 000 kronor.
7. Tomgångskörning
När det är vinterkyla kan många lockas av att ha bilen på tomgång för att hålla värmen. Men det finns ofta lokala regler för hur länge tomgångskörning är tillåtet, ibland handlar det om en minut och ibland tre minuter. Det finns flera fall när för lång tomgångskörning har resulterat i böter på 1 000 kronor.
Källor: Polisen, Trafikverket