I Kina vidtas rätt åtgärder för att minska riskerna för spridning av coronaviruset, anser svenska Folkhälsomyndigheten. Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: AFP/Hector Retamal och Pressbild

Smittskyddsexpert: ”Ingen anledning till oro för viruset”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen anledning att oroa sig för att smittas av coronaviruset. Det säger smittskyddsexpert Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Han anser att systemen för att hantera smittsamma virus fungerar väl. Även i Sverige har misstänkta fall förekommit, men de var inte smittade av viruset.

Sverige har haft misstänkta fall och ett antal patienter har varit isolerade.

– Men hittills har alla fall kunnat avskrivas. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade haft misstänkta fall, med tanke på hur vi reser. Den svenska sjukvården är informerad och vet vad den ska göra. Det finns rutiner, säger Anders Tegnell.

Coronapandemin

Ingen avrådan

Varken UD eller Folkhälsomyndigheten ser någon anledning att avråda från resor eller ge några andra rekommendationer när det gäller skydd mot virusutbrottet i Kina. De nya misstänkta fallen som dykt upp i Finland ger ingen anledning till åtgärder i Sverige.

”Fler fall väntas”

– Det är förväntat att fler misstänkta fall dyker upp här och där med tanke på att influensasymtom är vanliga så här års, säger Anders Tegnell, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och är ansvarig för övervakning av smittsamma sjukdomar.

Han ser ingen anledning att inleda feberkontroller allmänt på flygplatser, varken i Sverige eller på andra platser.

– Det är vettigt att undersöka människor som lämnar det smittade området. Det görs nu i Kina och erfarenheter från ebolautbrottet i Västafrika visade att det var en framgångsrik åtgärd, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Multisjuka bland dödsfallen

De som dött av det nya coronaviruset har varit äldre och multisjuka människor. Den yngsta bland de avlidna var 48 år, den äldsta var 89. Inga barn eller friska människor finns bland de avlidna i sjukdomen, enligt Anders Tegnell och Världshälsoorganisationen WHO.

Inga nya riktlinjer

WHO har inga aktuella planer på nya riktlinjer eller rekommendationer.

– Nätverken och systemen fungerar väl globalt sett. I Kina vidtas de åtgärder som behövs för att minska spridningen. Det här viruset verkar inte sprida sig lika effektivt som sars, framförallt inte i vårdmiljöer, anser statsepidemiologen Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet