Tomas Göransson, internationell sekreterare på Unionen, berättar hur du som arbetstagare kan använda den nya EU-lagen till din fördel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Tomas Göransson, internationell sekreterare på Unionen, hur du som arbetstagare kan använda den nya EU-lagen till din fördel. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

Snart olagligt för blivande arbetsgivare att fråga om din lön

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer det vara olagligt för arbetsgivare att fråga om din nuvarande lön på en anställningsintervju. Det är en av flera åtgärder för att minska lönegapet mellan män och kvinnor i ett nytt EU-direktiv – som blir svensk lag senast 2026.

Enligt statistik från Medlingsinstitutet ligger löneskillnaden mellan män och kvinnor på 10 procent. Om man tar hänsyn till skillnader i yrkesval, ålder, utbildning och överenskommen arbetstid återstår en oförklarad löneskillnad på 4,8 procent, enligt siffror från 2023.

Ett av hindren för att löneglappen inte minskar sägs vara brist på insyn. EU har därför tagit fram ett lönetransparensdirektiv för att stärka principen om lika lön för lika arbete.

EU-direktiv

Direktivet innebär att det blir otillåtet för en arbetsgivare att fråga vad man har för nuvarande lön när man söker ett nytt jobb. Arbetsgivaren måste också informera om ingångslönen eller löneskalan för en tjänst innan löneförhandling. Det kommer även bli olagligt att förbjuda en anställd att berätta vad man tjänar.

– Poängen är att man ska ha ett så jämnt och bra förhandlingsläge som möjligt genom att ha tillgång till mer information. En av nyheterna i lagen är att arbetstagaren får rätt till löneinformation genom arbetsgivaren oavsett om man är med i facket eller inte, säger Erik Adell Hellström, kansliråd på Arbetsmarknadsdepartementet.

”Ska bli lättare att upptäcka osakliga löner”

Redan i dag behöver alla företag med fler än 10 anställda göra en lönekartläggning där arbetsgivaren ska bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män har ett samband med kön. Men med direktivet kommer företag med över 100 anställda behöva rapportera in kartläggningen till en tillsynsmyndighet, som föreslås bli Diskrimineringsombudsmannen.

– Delar av lönekartläggningen ska sedan bli offentlig. Redan idag är det förbjudet att lönediskriminera. Syftet med ändringarna är att det ska bli lättare att upptäcka osakliga löner genom att arbetstagare ska veta vad de med likvärdiga arbetsuppgifter på arbetsplatsen tjänar i genomsnitt.

Man har även rätt till kompensation om man har blivit lönediskriminerad.

– Följden kan bli att man, antingen genom att komma överens med sin arbetsgivare eller gå till domstol, kompenseras ekonomiskt.

En av de som har kritiserat direktivet är Svenskt näringsliv som menar att det kan utgöra ett hot mot den svenska modellen. Men enligt Erik Adell Hellström är syftet enbart är att komma ifrån löner som är satta på osakliga grunder.

– Det kommer fortfarande finnas olika löner men de ska inte utgå från till exempel vilket kön eller vilken ålder som man har , säger han.

EU:s lönetransparensdirektiv

Rådet antog den 24 april 2023 nya regler om insyn i lönesättningen.

Detta EU-direktiv syftar till att bekämpa lönediskriminering och bidra till att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män i EU.

Enligt de nya reglerna kommer företag i EU bland annat att behöva ge information om löner och vidta åtgärder om löneskillnaderna mellan kvinnor och män överstiger 5 %.

I maj blev en utredning om hur direktivet ska implementeras i Sverige klar som nu är ute på remiss. Sedan har Sverige fram till 1 juni 2026, då direktivet senast ska träda i kraft, för att förbereda direktivet för svensk lagstiftning.

Källa: Europeiska rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet