Tre män klädda i kostym står på ett podium framför varsitt bord med en skylt där det står ”Regeringen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårare att rulla tillbaka en reglering”. Hör Elisabeth Marmorstein om de nya reglerna för partilotterier. Foto: Anders Wiklund/TT

”Socialdemokraterna har förlorat både pengarna och debatten”

Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna har hävdat att Kristersson-regeringens begränsning av partipolitiska lotterier är ett hot mot demokratin.

Men Kombispels tvivelaktiga säljmetoder gjorde att argumenten tappade i trovärdighet.

Det gör Socialdemokraternas lotteriskandal till ett svårslaget självmål.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraterna har lagt mycket kraft på att beskriva regeringens samarbete med SD som ett hot mot demokratin. I den opinionsbildningen har de skärpta villkoren för partipolitiska lotterier varit en viktig pusselbit och använts som ett bevis på att Tidöpartierna försöker tysta oppositionen. I sitt remissvar till regeringens utredning slog partisekreteraren Tobias Baudin (S) fast att ny lotterilagstiftning ”skulle strida mot kärnan i den svenska demokratin.”

Svårt att argumentera

Men det var innan Dagens Nyheters avslöjande om att det säljbolag S anlitat satt i system att sälja prenumerationslotter till äldre och förvirrade personer. Sen kom nya avslöjanden som snabbt ryckte undan mattan för S hela motoffensiv. Det blev, kort sagt, svårt att argumentera mot en striktare reglering när partiets lotteriverksamhet kunde kopplas samman med gängkriminella som krängde lotter från ett callcenter i Barcelona.

Socialdemokraternas lotter

Skandalen gav också Tidöpartierna nya argument för att gå hela vägen och förbjuda partipolitiska lotterier. Men så blir det inte. Istället går regeringen och SD på utredarens linje och skärper kraven. Det som kommer svida mest för S är att undantaget från spelskatt försvinner. Enligt partiets egna beräkningar skulle det innebära att utdelningen från lotterierna blir noll.

Att det inte blir ett förbud motiveras bland annat med att Socialdemokraternas spellicens gäller i åtminstone fyra år till. Därmed skulle ett förbud inte få effekt förrän 2030 medan det skärpta regelverket är tänkt att träda i kraft första januari 2026.

Hårdare slag mot S

Tidöpartierna räknar också med att skärpta villkor kommer att vara svårare för en S-ledd regering att rulla tillbaka. Alltså att det skulle vara politiskt knepigt att få acceptans för att återigen slippa betala spelskatt när den väl är införd. Därmed kan en striktare reglering i själva verket slå hårdare mot Socialdemokraterna än vad ett förbud hade gjort.

Samtidigt håller Tidöpartierna öppet för ett framtida förbud. Och det hade varit sannolikt varit känsligare för regeringspartierna att göra om de tvivelaktiga säljmetoderna aldrig hade avslöjats.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet