Stefan Löfven själv uppmärksammades 2004 för att han som biträdande förbundsordförande på Metall fick en lägenhet i förbundets fastighet. Han betonade att man följt regelverket men sade sig samtidigt ha förståelse för att människor reagerade.
– Javisst. Det är självklart. Bostadssituationen i Stockholm är ju absurd, sade Löfven till tidningen Dagens Arbete.
Shekarabi avgick
2004 uppmärksammades också misstänkta oegentligheter kring användningen av pengar i samband med att nya civilministern Ardalan Shekarabi (S) valdes till SSU-ordförande – och för övrigt efterträdde nya näringsministern Mikael Damberg (S).
2005 valde Shekarabi att avgå, och medgav felaktigheter kring kampanjen:
– I den kampanjen så begicks det fel. Jag är delansvarig för det, och andra är också delansvariga, sa han till SVT.
Så sent som i går avslöjade Svenska Dagbladet att Shekarabi inte fått igenom sin deklaration för 2013 på grund av felaktiga siffror för en bostadsförsäljning – något han själv förklarade med att han blandat ihop papper.
Även nygamle ministern Ibrahim Baylan (S) drogs in i skandalerna kring SSU, när Svenska Dagbladet 2005 berättade om dokument som visade felaktigheter kring omröstningar i Umeå, där Baylan var SSU-ordförande i slutet av 90-talet. Baylan själv sade sig inte minnas turerna.
Johansson fick kritik
2005 uppmärksammades också Baylans nygamla ministerkollega Ylva Johansson (S) för sin delaktighet i en spektakulär konkurs i it-branschen.
Bolaget Att veta AB skulle enligt planerna blivit ”landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå” men blev i stället ett jättefiasko. Johansson fick bland annat kritik för att hon haft en lön på 116.000 kronor i månaden – vilket under en period motsvarade bolagets omsättning enligt DN.
Godkände felaktigt kvitto
Nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) fick stå till svars när Uppdrag granskning för ett år sedan granskade Göteborgs representation i Cannes, eftersom hon attesterat ett uppmärksammat ”lunchkvitto” från en klädboutique där bostadsbolagets vd köpt ett svart damplagg.
– Man har inte tittat på varje kvitto på den detaljnivån, svarade hon SVT.
Kontrollerade av Skatteverket
En dagsfärsk genomgång av SVT visar att flera ministrar haft att göra med Skatteverket under de gångna åren. Ylva Johansson fick till exempel en förseningsavgift för att hon i fjol lämnade in sin deklaration mer än två månader för sent, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) fick i år sin skatt upptaxerad till följd av växelkursens påverkan på EU-lönen.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) blev 2011 upptaxerad efter en fastighetsförsäljning och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) gjorde 2007 ett otillåtet skatteavdrag. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var 2008 inblandad i en tvist om ett viltvårdsområde i kammarrätten i Sundsvall, och Anna Johansson fick 2009 en betalningsanmärkning för en obetald skuld till ett larmföretag.
Lövin värsta parkeringssyndaren
Regeringens värsta parkeringssyndare är Isabella Lövin som i år fått två och 2012 fick hela fem parkeringsavgifter. Samtliga är betalda, vilket även gäller Anders Ygemans från 2012 och Mehmet Kaplans från i år.
En rad ministrar har uppdrag i bolagsstyrelser, bland annat har Margot Wallström (S) – fram tills i dag – suttit i styrelsen för Icas ägarbolag Ica-gruppen. Hon lämnade dock sitt styrelseuppdrag med omedelbar verkan när hon utsågs till utrikesminister. Samtliga statsråd har betalat tv-licens.
Kaplan pudlade efter krigsliknelse
Mehmet Kaplan fick så sent som i somras hård kritik för ett uttalande där han jämfört svenskar som strider i Syrien med frivilliga i finska vinterkriget mot Sovjetunionen. Kaplan fick be om ursäkt och förklara att krigen inte alls var jämförbara.
Hör av dig till SVT om du har tips om vad vi borde granska kring den nya regeringen.