Statistiken visar: Allt fler utsätts för sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som säger sig ha blivit utsatta för sexualbrott har ökat markant de senaste åren. Brottsförebyggande rådet har ännu inget svar på vad som ligger bakom ökningen.

– Det här måste vi titta vidare på, säger enhetschef Thomas Hvitfeldt.

Sexualbrotten låg länge på en ganska stabil nivå. Mellan 2005 och 2012 uppgav strax under 1 procent av befolkningen att de hade blivit utsatta, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

Men sedan 2012 har det skett ett trendbrott.

Kampanjen #MeToo

I den senaste Nationella trygghetsundersökningen, där drygt 12.000 personer tillfrågats om de blivit utsatta för brott under 2015, svarar 1,7 procent att de utsatts för sexualbrott. Brotten omfattar allt från blottning till våldtäkt.

– Det tycks som att den här ökningen i huvudsak rör andra sexualbrott än de alla grövsta, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Två möjliga förklaringar

Han ser två möjliga förklaringar till ökningen.

– Antingen speglar de en attitydförändring bland de som svarar, vi pratar mer om sexualbrott och då är det också lättare att berätta om det i en undersökning, eller så speglar de en faktisk förändring vad gäller utsatthet. Jag tror att det handlar om båda sakerna, men det vet vi inte än. Det här måste vi titta vidare på.

Statistiken visar också att kvinnor är betydligt mer utsatta än män. 2015 uppgav 3 procent att de hade blivit utsatta, medan samma siffra för män var 0,4 procent. Samtidigt har utsattheten ökat kraftigt bland yngre kvinnor, allra mest utsatta är kvinnor mellan 16 och 24 år.

Anmälningarna ökar

De senaste tio åren har även antalet anmälda sexualbrott ökat, enligt Brå. 2016 anmäldes totalt 20.300 sexualbrott, att jämföras med 12.563 år 2007. Men Brå påpekar att anmälningar är ett trubbigt verktyg för att mäta brott.

– Det är för många faktorer som ligger emellan anmälningar och den verkliga utsattheten. Vad siffran visar påverkas av lagstiftningen, anmälningsbenägenhet och hur lätt det är att anmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet