Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har spannmålsavtalet inneburit hittills och vilka blir konsekvenserna om de inte förlängs? Malin Flemström, vd för The hunger project Sverige, svarar. Foto: Reuters

Stoppat spannmålsavtal riskerar skapa hunger och svält

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stoppar spannmålsavtalet med Ukraina. Något som kan få allvarliga konsekvenser och riskerar att förvärra situationen för de som redan är utsatta.

– Det är väldigt allvarligt för den globala hungersituationen, säger Malin Flemström, vd för The Hunger Project i Sverige.

Överenskommelsen garanterade att Ukraina kunde exportera spannmål över Svarta havet, säkra från rysk beskjutning. När Ryssland nu inte vill förlänga avtalet står ukrainska fraktfartyg därmed utan skydd.

– Det kommer kunna få allvarliga konsekvenser för de globala livsmedelssystemen. Människor riskerar att hamna i hunger och svält.

Så reagerar Malin Flemström, vd för den svenska grenen av hjälporganisationen The Hunger Project, på nyheterna.

Enligt henne riskerar ett stoppat avtal att drabba redan utsatta människor i Afrika och Mellanöstern, där många länder i stor utsträckning är beroende av spannmålsimport för sin livsmedelsförsörjning.

Kan vända utvecklingen

Förra året visade siffror att hungern i världen håller på att minska, men det är en trend som riskerar att brytas efter Putins besked, menar Malin Flemström.

– Det är en situation som riskerar att snabbt förändras om inte avtalet förnyas. Det är väldigt allvarligt för den globala hungersituationen och framförallt de 2,4 miljarder människor som i dagsläget lever med osäker tillgång till mat, säger hon.

Effekterna kommer även att märkas av på matpriserna i Sverige.

– Utbudet på spannmål minskar och det påverkar världsmarknadespriset. Även om vi köper in väldigt lite spannmål från Ukraina, kommer det att märkas här också, säger Karin Brynell, vd på Svensk daglivaruhandel.

Hör mer om det stoppade avtalets konsekvenser i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.