En väktare utanför Malmö Universitet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Stor väktarbrist – 5 000 personer behövs

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsbranschen växer så att det knakar och med den behovet av att rekrytera nytt folk. Under de kommande tre åren behövs över 5 000 personer som kan arbeta som exempelvis ordningsvakter och väktare.

För första gången har man gjort en större kartläggning av rekryteringsbehovet i säkerhetsbranschen som även omfattar bland annat larmoperatörer, parkeringsvakter, flygplatskontrollanter och skyddsvakter.

-Det finns en samhällsutveckling som är trist på många sätt som gör att många kunder vill antingen utöka sin bevakning eller tillkomma med nya uppdrag. Exempelvis kommuner har börjat upphandla en del ordningsvakter, säger Li Jansson, branschchef och vice vd på branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

Ungefär 5 300 personer behöver rekryteras till hela branschen de kommande tre åren, varav cirka hälften är ersättningsrekryteringar och hälften nyrekryteringar.

– Behovet är växande, framför allt när det gäller väktare och ordningsvakter. Alla säkerhetsföretagens olika delar har en ökad efterfrågan, säger Li Jansson.

En vanlig väg in i arbetet är att börja som deltidsanställd, extra vid sidan av studierna, eller via ett sommarjobb, enligt Karl Sandberg, HR-chef på säkerhetsföretaget Nokas.

När du ser en uniform på stan är det inte ovanligt att det är en blivande tandläkare, ingenjör eller beteendevetare, säger han.

Långa väntetider

Ett orosmoln för branschen när det gäller rekryteringen är att länsstyrelsernas handläggningstider har ökat.

– När man ansöker om en anställning i ett auktoriserat bevakningsföretag måste man kontrolleras och granskas av länsstyrelsen. Det vill vi verkligen värna, men handläggningstiderna har blivit ohållbara i vissa delar av landet, säger Li Jansson.

Och väntetiden får konsekvenser.

– Det ska ta två veckor, men är uppe på sex veckor på vissa håll. Det kan låta som en petitess men våra sökande söker ofta flera jobb och då kan det hända att de väljer något annat, säger Karl Sandberg.

Att få bra och erfarna anställda att stanna kan också vara ett problem. Många försvinner till studier eller andra arbeten efter några år. En anställd på Nokas stannar i genomsnitt omkring sex år på företaget.

– Vi vill gärna att man ska jobba några år innan man får mer kvalificerade uppgifter, säger Karl Sandberg.

Yrkeskategorier inom säkerhetsbranschen

Väktare, värdetransportör, uppräkningspersonal, larmoperatör, tekniktjänster, ordningsvakt, skyddsvakt, parkeringsvakt, flygplatskontrollant.

För att bli anställd på ett auktoriserat bevakningsföretag krävs att personen uppfyller vissa krav och blir godkänd av länsstyrelsen som bland annat gör en kontroll mot belastningsregistret.

Väktare och skyddsvakter, med flera, utbildas vid den branschägda skolan, BYA Väktarskolan.

Exempelvis Nokas utbildar själva sina flygplatskontrollanter och ordningsvakter utbildas i huvudsak hos polisen.

Väktare fortbildas vart fjärde år, ordningsvakter fortbildas vart tredje år och skyddsvakter fortbildas vart femte år.

Minst en gång per år, oavsett tjänst, kontrolleras samtliga anställda av länsstyrelsen en gång per år.

Källa: Nokas (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.