• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sven Abrahamsson på väg till sitt uppdrag i Höganäs som hyrrektor Foto: SVT

Hyr en rektor – ny bransch växer fram

Uppdaterad
Publicerad

I nästan var femte kommun med vakanser de senaste tre läsåren har hyrrektorer anställts. Det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter har gjort.

Det är tidig morgon i skånska Lomma och redan vid sju är Sven Abrahamsson på väg till sitt uppdrag i Höganäs som hyrrektor,  ett uppdrag han tagit på sig efter att ha slutat sitt ordinarie arbetsliv.

– Jag känner att jag kan göra en insats, säger Sven Abrahamsson som varit rektor sedan 1984.

SVT granskar rektorerna

Enligt skollagen måste det finnas en rektor, men det är ofta svårt att rekrytera rektorer och att behålla dem. Arbetet är krävande och innehåller allt från administration och juridik till att arbetsleda lärare och att ha kontakt med föräldrar och elever.

Förvaltning

Sven Abrahamsson är inhyrd under den här terminen på Bruksskolan i Höganäs. Samtidigt pågår rekryteringen till den ordinarie rektorstjänsten. Och att kommuner tar in hyrrektorer har blivit vanligare, visar en enkät som SVT har gjort bland landets kommuner.

Av dem med vakanser har nästan var femte kommun, 17 procent, tagit in en hyrrektor de senaste tre läsåren. I de flesta fall handlar det om några månader, men det finns exempel på kommuner som haft hyrrektor i ett och ett halvt till två år.

Sven Abrahamsson håller med om att det blir mer av förvaltning och mindre av visioner.

– Jag är inte den pedagogiska ledaren som ska initiera och utveckla verksamheten. Jag är mer en parantes som finns här under en begränsad tid, säger han. Men det ledarskapet tar jag förstås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar rektorerna

Mer i ämnet