• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Täta rektorsbyten i många kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I fyra av tio kommuner finns det en eller flera grundskolor som haft täta rektorsbyten de senaste tre läsåren.

Det är rektorn som är ansvarig för att eleverna når målen, och skolledaren anses överlag ha stor betydelse för hur det går för en skola. Samtidigt förekommer täta rektorsbyten, det vill säga byte av rektor mer än en gång, i många kommuner.

SVT har frågat alla kommuner hur många av deras grundskolor som bytte rektor mer än en gång sedan hösten 2010. Drygt 80 procent har svarat och i mer än fyra av tio kommuner finns det en eller flera grundskolor med täta rektorsbyten.

SVT granskar rektorerna

– Det beror på vilken strategi man har kring ledarskapet. De kommuner som jobbar med en strategi där man ser ledarskapets betydelse, där stannar man kvar. Har man inte den strategin utan kortsiktigt tittar på resultatet och lägger ansvaret helt på skolan utan att ge stöd då får man också en rörlighet, säger Matz Nilsson, ordförande för Skolledarna.

Vad får det för konsekvenser?

– Det påverkar resultaten i skolan. Ska man ändra resultaten och få förtroende och kontinuitet i ledarskapet då måste man bygga bra relationer. Genomsnittstiden i dag ligger runt sex år, men det är kort tid. För relationsbyggande gör man inte på ett till tre år.

Pensionsavgångar väntar

Samtidigt är en femtedel av alla verksamhetsledare inom utbildningsområdet, där rektorer ingår, över 60 år.

Enligt Matz Nilsson bör huvudmännen ha en strategi för att få sina ledare att stanna och för att kunna rekrytera nya de kommande åren.

– Jag ser kommuner som har svårigheter att få kompetenta ledare som söker tjänsterna. Det handlar om lön, karriär och utvecklingsmöjligheter, men framförallt att man känner förtroendet från den politiska ledningen i kommunen. Man stannar inte kvar som ledare om man känner att man är helt utelämnad till sig själv, säger han.

SVT:s undersökning

Alla landets 290 kommuner fick frågan: Har någon grundskola i er kommun/stadsdel eller inom ert företag bytt skolledare fler än en gång från augusti 2010 till i dag?

Drygt 80 procent av kommunerna svarade och i mer än 4 av 10 kommuner finns det en eller flera grundskolor som haft mer än ett byte av rektor sedan hösten 2010.

(SVT)

Så säger skollagen och läroplanen:

Det pedagogiska arbetet på en skola ska ledas av en rektor. Dessutom ansvarar rektorn bland annat för att förebygga, utreda och åtgärda kränkande behandling och för att betyg sätts som de ska.

Enligt läroplanen är det rektorn som ansvarar för att skolans resultat följs upp och det är rektorn som har ansvar för skolans resultat.

Källa: Skollagen, 2 kap 9 -10 §. Lgr 11, avsnitt 2.8

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar rektorerna

Mer i ämnet