Arkivbild. Foto: TT

Svenska Akademien undervisar nyanlända i svenska: ”Kommer leda till bättre undervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Det tar i dag i snitt mellan sju och nio år innan hälften av alla nyanlända får jobb i Sverige.

Det här går för långsamt tycker Svenska Akademien som nu i höst testar sin egna metod för intensivsvenska med hundra nyanlända elever på två olika skolor.

– Det här kommer leda till att svenskundervisningen blir bättre än vad den är i dag, säger Svenska Akademiens ledamot Tomas Riad.

Svenska Akademien uppfinner inte hjulet igen utan deras metod utgår ifrån dagens kursplan i grundskolan. 

– Vi bryter ner de nuvarande målen i delmål för att göra en så tydlig kursplan som möjligt anpassad till de nyanlända, säger Tomas Riad.

Och han drar ett exempel på hur det kan vara lätt att mäta hur det går för eleverna.

– För att hänga med på gymnasiet måste man kunna minst 12.000 svenska ord så vi använder ”ordkort”.

Säg att eleverna ska plugga in hundra kort i veckan. Vi kör prov på fredagar. Och de som gjort läxan kan efter tio veckor ett tusen nya ord.

Ordförråd, litteratur och uttal

Det är känt sedan tidigare att om man har ett stort ordförråd klarar man sig bättre i skolan. Dessutom vill Svenska Akademien också trycka på att en djup läsupplevelse verkligen skyndar på svenskinlärningen.

De vill inte plocka ut någon särskild svensk författare, men när eleverna läste diktaren Gustaf Fröding blev de känslomässigt berörda och det blev en bra läsupplevelse.

Tomas Riad vill också lyfta fram uttal som en viktig del i undervisningsmetoden.

– Det är viktigt att arbeta med uttal tidigt för att det ska bli så bra som möjligt. Börjar man säga fel i början är det lätt att det hänger med.

Alla skolor

Utbildningsprojektet är på tre år. En del kommer behöva finjusteras för att fungera så bra som möjligt. Men avsikten är att alla skolor som

vill ska kunna använda metoden i framtiden. Så att fler nyanlända lär sig svenska snabbare och kan studera vidare och komma i arbete fortare.

– Det behövs verkligen en ny snabb och effektiv språkutbildningsmetod, säger Ewa Wallin, rektor på en av testskolorna.

– Vi kommer lyckas bara vi fortsätter att förstå att det krävs individ- och gruppanpassning för att metoden ska bli framgångsrik, påpekar Carmen Galian Barrueco, en av lärarna i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.