Den svenska industrin ska generera noll i koldioxidutsläpp år 2045 enligt de svenska klimatmålen. Enligt Naturvårdsverkets preliminära statistik står den i dag för närmare 39 procent av de totala koldioxidutsläppen i Sverige. Stålindustrin är den största boven.
Sverige har en koldioxidskatt på runt 1 000 kronor per ton koldioxid. Förra året släppte stålföretaget SSAB ut nästan fem miljoner ton koldioxid, motsvarande elva procent av de totala koldioxidutsläppen.
Samtidigt behöver företaget inte betala koldioxidskatt och fram till senaste årsskiftet behövde SSAB inte betala för några utsläppsrätter från EU. Skälet är att EU-länderna skyddar konkurrensutsatt industri för att produktionen inte ska flytta till andra länder. Men från och med i år betalar företaget för en mindre del av utsläppsrätterna.
Naturskyddsföreningen: Systemfel
Bland annat Naturskyddsföreningen är upprörda över att utsläppen bara får fortsätta och att det inte kostar industrin så mycket.
– Det här är ett typiskt exempel på det systemfel som vi har byggt in oss i när vi vill minska utsläppen radikalt och samtidigt har utsläpp som är i princip gratis, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
Hon menar att det moraliska dilemmat kan handla om att Sverige vill ha en fortsatt konkurrenskraftig industri, samtidigt som landet vill vara en förebild inom klimatarbetet.
– De här två bilderna är inte alltid helt lättförenliga, säger Sandahl.
Ny teknik tar tid
Utsläppen har ökat de senaste åren och den nya tekniken för att tillverka stål tar tid att få fram. SSAB håller just nu på att ta fram en världsledande fossilfri industri. Företagsledningen var i veckan inbjuden till FN:s klimattoppmöte i New York för att berätta om det. En fossilfri industri finns i dagsläget endast på försöksstadiet.
– Klimatfrågan är global, stålindustrin är också global. De utsläpp som inte skulle ske i Sverige om vi minskade produktionen här, de skulle ske någon annanstans, säger Helén Axelsson, energi- och miljöchef för branschorganisationen Jernkontoret.
Se SSAB:s vd Martin Lindqivst och Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S) i kvällens Agenda klockan 21.15 i SVT2 och SVT Play.
EU:s utsläppshandelssystem
- Ett system för handel med utsläppsrätter som fungerar som styrmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser.
- Cirka 13 000 europeiska anläggningar ingår i systemet, varav cirka 750 finns i Sverige.
- Finns en övre gräns för hur stora de totala utsläppen från företagen i systemet får vara.
- Den högsta tillåtna gränsen kallas ”utsläppstak” och kommer att sänkas successivt för att minska utsläppen.
- För att få släppa ut växthusgaser måste deltagarna i systemet ha giltigt tillstånd med tillhörande övervakningsplan samt utsläppsrätter.
- Varje utsläppsrätt ger rätt att släppa ut motsvarande ett ton koldioxidekvivalenter. De företag som har höga kostnader för att kunna minska sina utsläpp, kan köpa utsläppsrätter från företag som har lägre kostnader.
- Ett företag som släpper ut mindre än de antal utsläppsrätter som de har kan spara eller sälja överskottet till andra företag.
Källa: Naturvårdsverket