Redan de gamla grekerna...
Ja även de kollade på porr. Och faktum är att man till och med hittat erotiska grottmålningar.
Sverige drabbades av en porrvåg på 60-talet och i slutet av det glada 70-talet släpptes ”Fäbodjäntan”, en kultfilm inom svensk pornografi.
I dag har porr en given plats hos många svenskar – men hur många är egentligen positivt inställda till att se samlag på tv:n, datorn eller mobilen?
Så många tycker att porren har påverkat dem positivt
I artikelserien Svenskarna och sexet tar SVT Nyheter i samarbete med opinionsinstitutet Novus tempen på svenskarnas sexvanor – och i dag ska det handla om porr. Av de 1020 individer som svarat på SVT:s enkät uppger 15 procent att porr har haft en positiv inverkan på deras sexliv medan 7 procent uppger att den har haft en negativ inverkan.
– Porr kan ju ses på utifrån olika aspekter och vi måste kunna ha en nyanserad debatt kring saker som produktionen, tillgången och mottagarna, säger sexologen Katerina Sparr Holinkova.
Vad är positivt med porr?
– Att personer med olika tändningsmönster kan hitta forum för njutning och jag tror det är viktigt att det ändå finns ett forum för det. Har man ett sexuellt tändningsmönster som avviker från normen är kanske porr det enda forumet man har, säger hon och fortsätter:
– Sex är något spännande och porr kommer alltid förekomma, oavsett filter och spärrar. Många tittar på porr utan att för den delen påverkas negativt av den.
Och det negativa?
– Det negativa är självklart att det människor utnyttjas, en vidrig människosyn inom vissa delar och att den förmedlar skeva kroppsideal och prestationskrav för både män och kvinnor. Det är sällan samtycket förmedlas i porr, vilket är något som också är problematiskt.
Som ett exempel lyfter Katerina Sparr Holinkova att unga män söker hjälp för att de tror att de får utlösning för tidigt. Ett inbillat problem, enligt henne.
– De jämför sig med porrfilmer och upplever sig onormala. Porrdebatten måste bli mer nyanserad. Det finns inte en sanning, men det är så lätt att snabbt ta ställning utifrån vad man ”borde” tycka, säger hon och fortsätter:
– Jag tror på förebyggande arbete, att vi måste få in ett normkritiskt synsätt i skolan och jobba med sex- och samlevnadsfrågor som samtycke, njutning och kroppskännedom från tidiga åldrar. Och framför allt att vi vågar bemöta frågor om porr på ett icke dömande sätt och ta bort skammen som ofta förläggs på dem som tittar på porr.
Stor skillnad mellan män och kvinnor
Mellan män och kvinnor är samtidigt skillnaden stor. En femtedel, 21 procent, av männen tycker att porren har haft en positiv inverkan på deras sexliv medan samma siffra för kvinnorna är 9 procent. 6 procent av männen uppger i sin tur att porr har haft en negativ inverkan på deras sexliv medan samma siffra för kvinnorna är 7 procent.
– Jag tror det handlar om att porren är producerad av män, för män. Man talar ofta om den manliga blicken i porr, att den är gjord utifrån ett manligt perspektiv, för att tilltala mannen, säger Katerina Sparr Holinkova.
”En stereotyp bild av sex”
Katerina Sparr Holinkova tror att skillnaderna mellan könen också kan bero på en stereotyp bild av hur sex ska gå till.
– Porren byggs ofta upp runt mannens sexualitet och erektion och avslutas vid utlösning. Fokus hamnar sällan på kvinnans njutning och vi vet att kvinnor ofta behöver klitorisstimulans för orgasm, vilket inte alltid förekommer, säger hon och fortsätter:
– Porr kan ibland förmedla en felaktig bild av kvinnlig njutning, att det enda som krävs är penetration för att kvinnor ska komma. Sen är frågan, tänder män och kvinnor på olika saker eller handlar det om en förväntan att män ska gilla porr?
Samtidigt är ju feministisk porr på frammarsch?
– Det har börjat produceras mer alternativ porr med fokus på kvinnors njutning. Frågan är vad som menas med feministisk porr? Handlar det om arbetsförhållanden, vad man vill förmedla för kroppsideal, eller att lyfta kvinnors sexualitet?
– Ska man se till att utbudet ökar och kan tilltala fler finns det en positiv aspekt. Men menar man att förhållandena ska vara schyssta kring inspelning, att samtycke ska förekomma och att porr ska förmedla en realism borde detta finnas i mer än bara feministisk porr. Det är också problematiskt att anta att ett visst kön tänder på specifika saker enbart baserat på kön.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus som ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 58 procent. Frågan som ställts till den här artikeln lyder: Upplever du att porr har haft en inverkan på ditt sexliv?