”Ett tiotal svenskar som velat lämna Wuhan har nu kommit hem till Sverige. Ett omfattande konsulärt arbete, både på UD i Stockholm och vid flera utlandsmyndigheter, har möjliggjort det i nära samarbete med Frankrike och flera andra myndigheter, inte minst MSB och Folkhälsomyndigheten”, skriver UD.
Svenskarna flögs först till en militärflygplats i södra Frankrike, på en flygning i fransk regi, tillsammans med över ytterligare 200 passagerare av ett 30-tal nationaliteter, skriver AFP.
Svenskarna flögs sedan därifrån till Sverige och Arlanda, i ett flyg ordnat av svenska myndigheter.
Ingen av de evakuerade svenskarna var smittad av coronaviruset när de lämnade Kina, enligt Folkhälsomyndigheten.
Tjugotal flugna till Frankrike har visat symptom
Av de över 250 ombord på planet till Frankrike var 64 franska medborgare. 36 personer som fanns ombord ska efter landning ha uppvisat misstänkta symptom på coronaviruset, säger Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn.
– 20 som visade symptom har fått stanna vid landningsbanan, säger hon till journalister på Istres flygplats.
De övriga 16 har fått återvända till sina hemländer. Det är inte bekräftat att någon av de 36 faktiskt bär på viruset. De personer som hölls kvar i Frankrike har testats, och resultaten väntas under måndagskvällen, skriver franska BFM TV.
– Vi vet ännu inte vad den här gruppen har för någonting, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.
– Plockar man samman några hundra personer så här års på ett flygplan och sedan frågar när de kommer fram om det finns någon som har hosta eller är lite förkyld, så är oddsen låga att man hittar några stycken.
Uppgifterna från Frankrike föranleder inga akuta åtgärder i Sverige nu.
– Under de närmsta tre, fyra, fem dagarna är de evakuerade svenskarna definitivt inte smittsamma, oberoende av vad de här andra personerna har, säger Anders Tegnell.
Uppmanas till hemkarantän
Nyligen uppmanade Folkhälsomyndigheten de svenskar som befunnit sig i kinesiska Wuhan till en så kallad frivillig hemkarantän under två veckors tid.
– Man håller sig hemma och minimerar därmed sociala kontakter. Det är helt möjligt att gå ut och gå, men kanske inte att man åker buss eller går till affären under den här perioden, sa statsepidemiologen Anders Tegnell då.