Uppgifter om arbetssökande lagras på en amerikansk molntjänst – vilket enligt Arbetsförmedlingens jurister kan bryta mot lagen. Foto: Skärmdump

SVT avslöjar: AF trotsade juristernas råd – lanserade tjänst som kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens nya webbtjänst Snabbintervjuer marknadsförs sedan i höstas med reklamfilmer och annonser för miljoner. Men lanseringen sker i strid med slutsatserna från myndighetens eget informationssäkerhetsråd, som kommit fram till att tjänsten kan bryta mot lagen. Efter SVT:s granskning svänger nu myndigheten.

Genom webbtjänsten Snabbintervjuer kan arbetsgivare göra videointervjuer med flera arbetssökande vid samma tillfälle. Enligt Arbetsförmedlingen (AF) har tjänsten varit uppskattad av de arbetsgivare som testat den.

Men den fick inte grönt ljus när den i våras prövades av Arbetsförmedlingens eget informationssäkerhetsråd, där bland andra jurister och säkerhetsexperter granskar hur myndighetens it-projekt klarar regelverken.

SVT Nyheter granskar

Tjänsten lagrar data på amerikanska servrar via en molntjänst, vilket enligt juristerna innebär att man riskerar bryta mot svensk sekretesslagstiftning. Det fanns enligt rådet en ”inte obetydlig risk att den informationsbehandling som pågår i dag inte är fullt lagenlig”.

De ansvariga framhöll att Arbetsförmedlingens eget it-system inte skulle klara driften, men rådet menade att man i stället skulle placera Snabbintervjuer hos en leverantör som lyder under svensk lagstiftning.

”Innan de åtgärder som föreslås är införda, kan Informationssäkerhetsrådet inte rekommendera/tillstyrka en fortsatt behandling i nuvarande lösning” hette det i en skarp sammanfattning.

”Dialog” med jurister

När SVT först frågar den ansvarige AF-chefen Anders Gawell så säger han att man förbereder upphandlingen av en ny leverantör, men han förnekar att han skulle trotsa rådets rekommendation.

Han säger att han haft en ”dialog” med jurister om att de uppgifter som sparas i tjänsten – namn, e-post och telefonnummer till arbetssökande – inte är så känsliga att man behövde vänta med lanseringen.

– Vi har gjort bedömningen att det inte är tillräckligt problematiskt för att stänga tjänsten.

Är det något slags muntligt okej ni fått från juristerna?

– Ja, ett resonemang.

När SVT kontrollerar detta med rättsavdelningen så bekräftar man att det varit en dialog, men enhetschef Gunilla Åberg Ekstedt skriver också att rättsavdelningen ”står fast vid rådets yttrande”.

Anders Gawell avböjer en tv-intervju om varför man valt att gå emot rådets rekommendation.

Efter en tid återkommer myndigheten så med ett nytt besked: det blir ingen upphandling. I stället kommer driften att skötas internt av AF:

”Arbetet med att flytta driften pågår och beräknas vara klar i mitten av februari.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet