Ebba Busch gör high five.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraterna är för första gången sedan i juni över 4 procent. Foto: Pontus Lundahl / TT

SVT/Verian: KD tillbaka över spärren

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är i fortsatt ledning mot Tidöpartierna och Kristdemokraterna är tillbaka över riksdagsspärren. Det visar senaste väljarbarometern från SVT/Verian.

En månad in i hösten och redan har en drös politiska skandaler passerat, skandaler som inte verkar ha påverkat väljarstödet märkbart. Det visar SVT/Verians senaste opinionsundersökning. Inga förändringar är dock statistiskt säkerställda jämfört med förra månaden, varken för partierna eller blocken.

Anderssons regeringsunderlag fortsatt starkast

Oppositionen har ett fortsatt övertag gentemot Tidöpartierna. I oktoberundersökningen är det 5,8 procentenheter fler som skulle rösta på något parti i Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, säger att det är vanligt att oppositionen har starkare stöd i väljarundersökningar när det är ett par år kvar till val.

– Det bekräftar den bild som vi ser i andra mätningar om bland annat sakfrågeägarskap och betyget på regeringens arbete. Att oppositionen har en viss ledning med två år kvar till nästa riksdagsval är dock ingen ovanlig bild. Valet 2026 är fortfarande helt öppet, säger Per Söderpalm.

Kristdemokraterna tillbaka över riksdagsspärren

Kristdemokraternas stöd växer mest enligt den här mätningen. En procentenhet fler hade röstat på partiet i dag i jämförelse med förra månaden. En förändring som dock inte är statistiskt säkerställd. Störst är partiet bland män i åldern 30 till 49. I den populationen hade 5,2 procent röstat på partiet.

– Det är svårt att peka ut någon enskild anledning till att KD är tillbaka över fyra procent. Troligen är det flera faktorer som spelar in, som att partiet synts mycket i höstens budgetdebatt, att Ebba Busch har ett ganska högt förtroende bland väljarna och att partiets publicitet överlag blivit mindre negativ än under förra årets stora elprisdebatt, säger Per Söderpalm.

Det går inte att urskilja någon större förändring i oktobers väljarbarometer. Ingen förändring är statistiskt signifikant. Foto: Anders Molin

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på drygt 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Augusti månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 23 september – 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.