Alldeles nyligen avslöjade Uppdrag granskning att storbanken Swedbank kan vara inblandad i penningtvätt. Under tisdagen uppgav Di att de anställda i banken under arbetstid spärras från att lämna krypterade tips till SVT:s sajt, och följaktligen också till Uppdrag granskning.
Skyddar kunduppgifter
Uppgifterna bekräftas av Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau. Han uppger att åtgärden inte är ny, utan flera liknande sidor har spärrats på samma sätt. Anledningen till att banken spärrar tipssajten är att de vill skydda kunderna.
– Det är ett stort antal sajter som är spärrade med syftet att skydda kunduppgifter, säger han till SVT Nyheter.
– Det handlar både om att leva upp till banksekretessen och GDPR. Det är olagligt att lämna kunduppgifter till tredje part.
Ett exempel på en annan sajt som är spärrad är Googles översättningstjänst, för att kunduppgifter inte ska skrivas in där. Huruvida även andra tipssajter till andra medier är spärrade kan dock Gabriel Francke Rodau inte svara på i nuläget.
TT skriver att ingen annan storbank noterad på Stockholmsbörsen ska ha spärrat den aktuella sajten, enligt en undersökning gjord av Di.
UG:s reporter kritisk
Joachim Dyfvermark, reporter på Uppdrag granskning, köper inte Swedbanks förklaring fullt ut.
– SVT uppmanar inte någon att bryta banksekretessen, men det finns mycket man kan berätta om hur verksamheten bedrivits utan att tala om enskilda kunder, säger han.
– Min uppfattning är att Swedbanks ledning försöker tysta personalen med svepande hänvisningar till sekretess. Något vi känner igen från våra försök att få ledningen att svara på våra frågor om deras agerande.
Hindrar inte visselblåsare
Kommunikationschef Gabriel Francke Rodau menar att det inte hör ihop med Uppdrags gransknings avslöjande, och att det inte handlar om att skicka någon slags signal till de anställda.
När spärrades möjligheten för era anställda att gå in på den här sajten?
– Det vet jag inte. Det är många sajter som är spärrade som sagt, och jag har inte den översikten. Jag förstår att ni frågar, men jag måste understryka att vi inte hindrar våra anställda från att prata med media eller från att vara visselblåsare. För det ändamålet har vi även en intern funktion där man som medarbetare är anonym, säger han till SVT Nyheter.
När SVT frågar om det kommer vara möjligt att reda ut exakt när sajten spärrades svarar Rodau att Swedbank avstår att ge någon ytterligare kommentar i frågan.