Sverige sticker ut ordentligt i coronapandemin gentemot sina grannländer Norge, Danmark och Finland. Dödssiffran i Sverige är betydligt högre och under de senaste 30 dagarna har nästan 1 000 personer dött i covid-19. Medan i grannländerna är siffrorna väldigt låga.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, frågades på torsdagskvällen ut i Aktuellt om skillnaden.
– Vi måste komma ihåg att de ovanliga här är Norge och Finland ur ett europeiskt perspektiv. I Sverige ser det väldigt mycket ut som i många andra europeiska länder. Men varför vi har den skillnaden, ja det vet vi inte riktigt. Det finns såklart uppenbara skillnader som exempelvis att vissa länder är mer glesbefolkade än andra, säger han.
Vilket ansvar har Folkhälsomyndigheten i det här?
– Vi har alla ett ansvar. Alla gör vi vårt bästa för att det här ska ha så små effekter som möjligt i samhället precis som man kämpar i hela världen med olika förutsättningar för att klara det.
”Kommer ägna många år”
Tegnell fick också frågan om vilka åtgärder Folkhälsomyndigheten och regeringen hade kunnat göra för att ligga närmare våra grannländers dödstal.
– Det är väldigt svårt att veta. Det finns ju mycket diskussioner om vilka åtgärder som har gett effekter. Man kan ju jämföra med länder i Europa där man har stängt ner väldigt mycket men ändå har hamnat på väldigt höga tal och där har man vidtagit betydligt strängare åtgärder än i Norge och Finland. Det är förmodligen så att alla som haft en allvarlig spridning under våren också haft det nu i höst.
– Jag tror att vi kommer att ägna många år för att se vad de rätta åtgärderna var. Samtidigt måste vi komma ihåg att många av de här åtgärderna har varit väldigt kostsamma för folkhälsan, säger Anders Tegnell.