Se när hackarna försöker ta över Therese Lindgrens konton i ett experiment för att testa säkerheten. Foto: SVT/Hackad

Therese Lindgren om risken för att bli hackad: ”Folk försöker dagligen”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Lindgren är en av Sveriges största influencers med en miljon följare på både Instagram och Youtube. Hon utsätts dagligen för hackningsförsök – men vet inte vad hon skulle göra om de någon gång lyckas. 

– Jag har inget nummer till Youtube som kan lösa det åt mig, det är läskigt, säger hon i SVT:s serie Hackad. 

Youtubekanalen, Instagramkontot och de andra sociala medierna är Therese Lindgrens levebröd. Men trots att hon har miljoner följare har hon själv ingen kontroll över tekniken – det har företagen som äger plattformarna. 

– Skulle min Youtubekanal till exempel försvinna för att någon hackar sig in på den då vet jag inte vad jag gör, säger hon.

”Jätteobehagligt”

Therese Lindgren får dagligen sms med koder som hon uppmanas använda för att verifiera inloggningar. Problemet är att det inte är hon själv som försöker logga in. 

– Så jag vet ju att det är folk som försöker ta sig in på mina konton, säger hon. 

I ett experiment ger SVT fyra hackare i uppdrag att, med Therese Lindgrens godkännande, försöka hacka hennes konton. Med hjälp av tre olika metoder försöker de under 48 timmar ta sig in. 

– Det var jätteobehagligt, jag tyckte inte om det här, säger Therese Lindgren efteråt. 

Spela videon ovan för att se hur det går för hackarna när de försöker ta över Therese Lindgrens konton. Se hela avsnitt fem av Hackad den 16 november klockan 21:00 i SVT1, eller se alla seriens avsnitt redan nu på SVT Play

Om programmet

Enligt svensk lag är det förbjudet att skaffa sig åtkomst till någon annans datalagrade uppgifter, men i SVT:s dokumentärserie Hackad har alla medverkande gett sitt samtycke, vilket gör det möjligt för hackarna att genomföra attackerna på ett lagenligt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.