Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) räknar med att president Recep Tayyip Erdogans Turkiet godkänner den svenska Natoansökan. Foto: TT

Tobias Billström (M): Vi räknar med att Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot hur regeringen har hanterat Natoprocessen och förhandlingarna med Turkiet har bitvis varit mycket hård med anklagelser om att Sverige har böjt sig för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Utrikesminister Tobias Billström (M) är dock av en helt annan åsikt.

– Jag tror att det har varit väldigt bra att både statsministern och jag själv har åkt och besökt Turkiet, säger han till Politikbyrån.

Mitt bland brinnande koraner, Erdogandockor, utspel från samarbetspartiet Sverigedemokraterna och ett möjligt finskt Nato-inträde utan Sverige, står utrikesminister Tobias Billström (M) – en av huvudpersonerna som har den nästan omöjliga uppgiften att ro Natomedlemskapet i hamn.

Men han är fast besluten om att det kommer ske genombrott och pekar på att Sverige uppfyllt sin del av Madridavtalet.

Politikbyrån

– Vi räknar med att det turkiska parlamentet ratificerar Sveriges och Finlands Natomedlemskapsansökningar.

Kritikerna verkar däremot långt ifrån övertygade. ”Lugna ner debatten i Sverige” uppmanar Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb, ”Sverige är på väg in i en utpressningsfälla” varnar Turkietexperter. DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Lauren uppmanar regeringen att sluta med ”fjäskandet”.

Ann Linde vill inte kritisera

När Politikbyrån frågar Billström om han är självkritisk kring hur processen har fortlöpt blir svaret:

– Den pågår ju fortfarande så tids nog, när vi väl har har blivit medlemmar, finns det nog anledning att utvärdera den som helhet.

En som inte vill kritisera Billström är Ann Linde (S), som säger så här om sin efterträdare:

– Han är moderat. Han är tålmodig. Han är uthållig. Och han är noggrann. Jag tror det är bra egenskaper när man har en sådan här svår och långsiktig process, säger hon till Politikbyrån.

Samtidigt är hon kritisk till hur regeringsunderlaget, det vill säga Sverigedemokraterna, har agerat.

SD-utspel väcker kritik

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallade nyligen president Erdogan för ”en islamistisk diktator” medan Richard Jomshof, en av partiets främsta företrädare, avfärdat Turkiets upprördhet över Rasmus Paludans koranbränning med uppmaningen om att ”elda hundra koraner till”.

– Det är problematiskt att man stödjer sig så mycket på SD, som jag inte tycker har varit tillräckligt ansvarsfulla och försiktiga, säger Linde (S).

Billström håller med om att Åkessons uttalande var ”onödigt”.

– Man måste skilja på islamister och islam. Islamism ska naturligtvis alltid bekämpas. Islam däremot är en religion och det finns många i Sverige som är anhängare av den här religionen som inte är islamister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet