En granskning som SVT Nyheter har gjort visar att anmälningarna till Arbetsmiljöverket om allvarliga våldsincidenter på låg- och mellanstadiet har ökat med cirka 60 procent under de senaste fem åren.
Gängkultur glorifieras
I en enkätundersökning som fackförbundet Sveriges Lärare har gjort uppger varannan mellanstadielärare att de har problem med hot och våld mellan elever. Tre av fyra lärare tycker att gangsterkultur glorifieras av mellanstadieelever. Att vara våldsam och vara supermaterialistisk uppges vara en trend bland eleverna.
Björn Hofvander har länge forskat på de allra våldsammaste barnen. Han är försiktig med att generalisera kring orsakerna till ökande våld, men tycker sig se ett samband med samhällstrender där barn i yngre ålder exponeras för ungdomskultur.
– Stereotypa könsroller och en våldsam gängsubkultur hyllas i vissa kretsar. Det påverkar även yngre barn och deras experimenterande med roller, säger han.
Stöd till vuxna hjälper barnen
Den kanske största riskfaktorn för barn som har ett aggressivt beteende är brister hos föräldrarna.
– Det kan vara gränssättning som inte har fungerat och en ond spiral där barnet lärt sig att agera ut. Barnen har ofta negativa förväntningar på samspel med vuxna, säger Björn Hofvander.
Han pekar på att det finns stödprogram som bevisligen hjälper familjer att komma ur negativa beteenden. Programmen går inte ut på ”hårdare tag”, utan betonar istället empatiskt lyssnande och positiva förväntningar.
– Det behövs ett varmt bemötande, där positiva och sociala beteenden förstärks, snarare än bestraffning och hårda gränssättningar. Man bygger upp tydliga förväntningar och stärker barnet när det gör något positivt.
I videon högst upp i artikeln förklarar Björn Hofvander varför vissa barn utvecklar aggressivitet.