Foto: TT

Tvister och turbulens – men fortsatt förtroende för hyrjätten i landstingen

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppmärksamheten kring hyrjätten Läkarleasings avhoppade revisor startade en rad landsting egna granskningar. Nästan alla har nu slutat med grönt ljus för bolaget. Samtidigt pågår flera rättsliga tvister kring Läkarleasing.

I augusti berättade SVT att Läkarleasings revisor hoppat av efter en konflikt om årsredovisningen. Flera landsting startade då egna undersökningar av bland annat bolagets kreditvärdighet.

Drygt en månad senare har ingen av kontrollerna visat några brister som föranlett åtgärder från landstingen. Bolaget har också registrerat en ny revisor och under september skickat in en försenad årsredovisning till Bolagsverket.

Turbulensen kring Läkarleasing

Omedelbart efter avslöjandet valde valde Blekinge och Västerbotten att frysa sina inköp från Läkarleasing. I dag är det bara Blekinge som fortsatt avstår från att anlita bolaget, eftersom man inte anser att alla frågetecken rätats ut.

Miljontvist om ägandet

Samtidigt pågår flera rättsliga processer kring bolaget, vilket också några av landstingen uppmärksammat i sina granskningar.

I Stockholms tingsrätt utspelas just nu en tvist om ägandet i bolaget. En tidigare styrelseledamot menar att han som delägare blivit snuvad på stora summor av bolagets ägare och ledning. Motparten anser tvärtom att det är den tidigare ledamoten som är skyldig pengar. Huvudförhandling är planerad till december.

Den tidigare ledamoten har också gjort anmälningar till Revisorsinspektionen för att Läkarleasings revisorer accepterat årsredovisningar som inte tagit hänsyn till hans delägarskap. I Norge är han registrerad som 20-procentig ägare av dotterbolaget Legeleasing, men i Läkarleasings svenska årsredovisning beskrives bolaget som helägt av Läkarleasing.

”Ogrundade anklagelser”

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson tillbakavisar alla anklagelser om felaktigheter. ”Det råder inget tvivel om att anklagelserna är ogrundade” skriver han i ett mejl till SVT, och hänvisar till att domstolen tidigare gått emot den tidigare ledamoten i en så kallad tredskodom. Den domen har dock undanröjts och tvisten ska upp i rätten i december.

I en annan pågående process ska tingsrätten reda ut en miljontvist mellan ett av Läkarleasings dotterbolag och statliga Dansmuseet kring en restauranghyra. Även där driver Läkarleasing linjen att det är motparten som är skyldig pengar och inte tvärtom.

Läkarleasing har sedan 2005 fått anmärkningar från sina revisorer i sex av tolv årsredovisningar. Flera landsting har noterat detta vid sina kontroller men inte kommit fram till att det utgör något hinder för fortsatta inhyrningar.

Av Läkarleasings nya årsredovisning framgår att koncernen gjorde ett minusresultat på drygt 870.000 kronor 2016, samt att man under året gjort aktieutdelningar på sammanlagt 12 miljoner kronor.

LÄS MER: Läkarleasing underkänns av branschorganisation

LÄS MER: Efter SVT:s avslöjande: Landsting stoppar bolaget Läkarleasing

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet