Ukrainska flyktingar riskerar falla offer för trafficking

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot två miljoner människor har flytt krigets Ukraina, främst kvinnor och barn. Nu varnar flera organisationer för att kaoset vid mottagningsstationerna riskerar att utnyttjas av kriminella organisationer.

– På darkwebb ser vi att det delas tips och råd om hur man ska utnyttja en ukrainsk flykting för trafficking, säger Shirin Tinnesand, flykting- och migrationskoordinator på organisationen Wadi.

Omkring två miljoner människor har redan flytt krigets Ukraina och FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att vi till EU kan vänta det dubbla antalet – upp emot fyra miljoner flyktingar från Ukraina om kriget fortsätter på samma sätt.

Enbart till Polen har drygt en miljon flyktingar tagit sig från Ukraina, främst kvinnor och barn och i kaoset som uppstår med många oorganiserade aktörer på plats, liksom frivilliga, är det enkelt för kriminella organisationer och smugglare att verka.

Ukrainakrigets flyktingar

– Det riskerar att utsättas för människohandel, prostitution, organdonation. Bara fantasin sätter gränser, säger Shirin Tinnesand.

Vanligt tillvägagångssätt

I en video som spelades in på Krakows centralstation i Polen i helgen visar en man upp vad Shirin kallar ett ”suspekt beteende”. Mannen, iklädd en gul väst med volontär skrivet på ryggen närmar sig ukrainska kvinnor som anlänt och erbjuder dem fri mat- och logi under ett år om de tar en särskild bussresa till Tyskland.

– Vi kan inte säga att han är trafficker, men det är ofta så de jobbar, att de kommer till uppsamlingsområden och strategiskt uppsöker ensamma kvinnor, unga kvinnor. Att utge sig för att vara hjälparbetare är ett enkelt sätt att ”traffickera” utsatta människor, de klär sig i gula västar, som signalerar trygghet och tillit, men som man kan gå och köpa på dollarstore för tio kronor. 

IOM, internationella organisationen för migration, liksom myndigheterna i till exempel Polen och Moldavien har nu gått ut med informationskampanjer riktade mot ukrainska flyktingar om trafficking och vad man kan göra för att minimera riskerna att utsättas.

Många vill hjälpa

– Mitt intryck är att de polska organisationerna och myndigheterna känner till situationen och att de gör det bästa de kan för att behålla kontroll och översikt.

Shirin Tinnesand har förståelse för att många i Skandinavien och andra länder vill bidra i en sådan här situation men hon avråder från, att på eget initiativ, åka ner till mottagningsländerna för att anmäla sig som frivillig.

– Det är ett faktum att människosmugglare utger sig för att vara frivilliga som söker sig till platser där det är kaotiskt och där det inte finns någon tydlig organisation och ju fler som kommer desto mer oöversiktligt blir det och med det lättare för smugglare och kriminella organisationer att verka.

Det här kan du göra för att hjälpa flyktingarna:

Att många organisationer och frivilliga vill hjälpa till kan istället ställa till problem. Det enligt organisationen Wadi som menar att kaoset när många olika aktörer närmar sig flyktingarna är ett perfekt läge för smugglare och kriminella organisationer att dra nytta av. Shirin Tinnesand tipsar i stället om att:

  • Kontakta lokala, registrerade organisationer som känner till området, språket och hur man bäst agerar på plats. Fråga vad som behövs och hur man ska gå till väga för att bidra.
  • Vill du erbjuda sovplats eller boende till flyktingar? Registrera dig genom en trovärdig organisation där du får veta hur dina personuppgifter kommer att användas. Att du registrerar dig säkert är en trygghet både för dig och den du hjälper!
  • Starta inte insamlingar av saker, kläder och förnödenheter och skicka utan att först konsultera organisationerna på plats. De vet bäst vad det finns behov av och hur man rent praktiskt kan ta hand om materialet som annars riskerar att slängas eller ta onödigt utrymme istället för att göra gott.

Varningstecken enligt Shirin Tinnesand

  • Icke lokala organisationer som inte känner till reglerna, språket, systemet och annat.
  • Personer som hävdar att de är volontärer utan att ge något bevis för det. Kräv legitimation, ta bild av det och skicka till någon du litar på.
  • Löften om boende, transport, mat och annat mot villkorade krav.
  • Låter det för bra för att vara sant är det ofta det” säger Shirin Tinnesand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet