Systemet med deltidsbrandmän, även kallade räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) är en bärande del av svensk räddningstjänst. Men trots att det har larmats i decennier är man fortfarande alldeles för få.
– Vår situation när det gäller framförallt räddningsmän i beredskap, där har vi problem. Det är någonting som vi delar med hela landet, säger Lars-Göran Uddholm, chef för Räddningstjänsten på Gotland, till SVT Nyheter.
Har ni tillräckligt i dag för att garantera beredskapen?
– Nej, vi skulle behöva fler. Så vi ser gärna att fler söker till oss.
På Gotland har de till sommaren försökt lösa situationen genom att skapa en frivillig resurs om runt 30 timanställda, som kan rycka in och arbeta i samband med långvariga insatser.
”Naturligtvis nervöst”
Lars-Göran Uddholm har beskrivits som ”Sveriges mest erfarna katastrofsamordnare”. Han var bland annat räddningsledare vid de omfattande skogsbränderna i Västmanland 2014 och utredde de operativa insatserna vid skogsbränderna 2018. Och hans bild är att beredskapen har stärkts efter dessa händelser, både lokalt och nationellt.
Även denna sommar väntas bli varm och torr. Redan nu varnar SMHI för ökad risk för skogsbränder på flera håll.
– Det är naturligtvis nervöst. Vi skulle behöva regn och det finns inget regn i sikte. Situationen, om det fortsätter såhär, den kan mycket väl bli som sommaren 2018, säger Uddholm.
– Men min erfarenhet är att när vi får händelser, då finns det folk att tillgå.
Hör Lars-Göran Uddholm om räddningstjänstens brandberedskap – och hans uppmaning inför sommaren – i videon ovan.