Richard Jomshof

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har med hjälp av identitetsmarkörer i de polisanmälda bilderna, som signaturer och vattenstämpeln ”Kreately”, kunnat spåra teckningarna till en propagandasajt i Indien. Bilden är beskuren. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Ursprunget till Jomshofs polisanmälda bild: Hindunationalistisk propagandasajt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Richard Jomshof har polisanmälts för att ha delat två islamkritiska satirteckningar.

Partikollegan Mattias Karlsson skriver att inläggen ursprungligen delades av en brittisk ateist.

Men SVT kan visa att upphovsmannen som först delade bilderna är en hindunationalistisk satirtecknare.

Richard Jomshof har tillfälligt lämnat sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott, det inför att han kommer delges misstanke om hets mot folkgrupp på tisdag.

Anmälan mot Jomshof skedde efter att han delat två serieteckningar på plattformen X den 28 maj.

SVT verifierar

Båda teckningar har snarlika budskap. Den ena visar hur Europa generöst släpper in muslimer i sitt hus, varpå muslimerna bränner ned huset.

Den andra visar hur en pakistansk migrant i havet blir räddad av en engelsman, varpå pakistaniern slänger engelsmannen överbord. Pakistaniern håller i en åra där det står ”Rape Jihad”.

Leder till propagandasajt

Enligt Jomshof faller den här typen av satirteckningar inom ramen för yttrandefriheten. Han får medhåll av Mattias Karlsson, som skrev ett inlägg till stöd för Jomshof.

”Bilden postades ursprungligen av en känd brittisk ateist med rötter i Mellanöstern”, skrev han på X.

Det stämmer att Jomshof delat bilderna från den brittiske mannens konto, men mannen ifråga är inte bildernas upphovsman.

Den som först publicerade inläggen var en indisk serietecknare, vars signatur finns på teckningarna. Mannen har sedan 2020 återkommande publicerat alster som svartmålar den indiska oppositionen, islam och Pakistan på bland annat Facebook, X och Instagram.

Flera av hans teckningar är också märkta med vattenstämpeln ”Kreately” – en opinionssajt som beskriver sig som hindunationalistisk.

Kallar sig pro-hindutva

Den indiska serietecknarens signatur återfinns på en stor del av Kreatelys hundratals politiska teckningar, på såväl sajten som deras sociala medier.

I bilderna skildras muslimer som bland annat mördare, terrorister och våldtäktsmän.

Sajten beskriver sig som ”Pro-Hindutva”, en högernationalistisk religiös ideologi som vill att hinduismen ska vara överordnad andra religioner.

SVT Nyheter har sökt Richard Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet