56 procent av världens hav har skiftat i färg. Ett område större än hela jordens landmassa. Här förklarar Doktor BB Cale varför havet blivit grönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
56 procent av världens hav har skiftat i färg. Ett område större än hela jordens landmassa. Här förklarar Doktor BB Cale varför havet blivit grönare. Foto: Reuters

Det djupa mysteriet: Världshaven blir grönare

Uppdaterad
Publicerad

Det djupblå havet blir allt grönare. Det visar en ny studie från Nature som analyserat Nasas satellitbilder och dess data från de senaste 20 åren. Men exakt vad som ligger bakom det mystiska fenomenet vet ingen.

När man tidigare har försökt gå till botten med varför förändringar i världhaven uppstår har man framförallt riktat in sig på havets grönska. Men den här gången har man vänt sig till rymden. 

Ett team vid National Oceanography Center i Southhampton, England, har granskat över 20 års observationer från Nasas Modis-Aqua-satellit. Ett uttömmande datalager som varje dag lagrar information om havet och vad som gömmer sig under ytan.

Klimat

– Vi har vetat länge att vi behöver titta på satellitbilder för att få en uppfattning av vad som händer med havets färg, säger studiens författare B. B. Cael.

– Det är bara en satellit som kan titta på så stora områden samtidigt.

56 procent av världens hav har skiftat i färg

Förändringen var tydlig: 56 procent av världens hav har skiftat i färg. Ett område större än hela jordens landmassa.

I studien har man bett en dator ta fram en simulering av hur havet skulle kunna se ut om mänskligt orsakad global uppvärmning inte hade ägt rum. Denna modell ställdes sedan mot Nasas satellitbilder.

– Modellen antydde att en simulering utan klimatförändringar inte innebar några färgskiftningar, säger Cael.

Det här kan ligga bakom färgskiftet

Exakt vad som orsakar färgändringen vet man inte. Det skulle kunna vara den ökande mängden mikroplaster i havet som ökar ljusspridningen. Men den gröna färgen indikerar också en ökad närvaro av plankton. Färgen kommer då från planktonets klorofyll och indikerar höga halter av koldioxid.

Dessutom har områden som ligger nära ekvatorn visat sig vara särskilt drabbade, så vissa forskare har föreslagit att ökade temperaturer kan ligga bakom fenomenet.

För att få svar på mysteriet kommer Nasa därför att lansera ett avancerat satellitprojekt under 2024 som de kallar för “Pace” (plankton, aerosol, moln, oceanekosystem). Projektet ska mäta hundratals färger i havet istället för en handfull, som i studien ovan. Och kanske får vi då svar på vad det är som egentligen händer med det djupa blå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet