För bara tio år sedan var svensk vinodling ett nästan okänt begrepp. Nu vajar vinrankor på uppåt ett 40-tal gårdar runt om i södra Sverige, främst i Skåne.
– Utmaningen är att få druvorna att mogna tillräckligt innan skörden och att se till att de inte får svampangrepp, säger Anette Ivarsson som driver en av Sveriges största vingårdar i Arild utanför Höganäs och har 120.000 vinrankor på sina ägor.
– Om några år hoppas vi kunna leva enbart på vintillverkningen, säger hon.
Enligt branschföreningen Svenskt vin har intresset för vinodling exploderat de senaste åren, inte bara i Skåne. Även i Blekinge, Halland och på Öland och Gotland finns numera vinrankor i prydliga rader.
Solarisdruvan
Sedan 1991 har Sverige i genomsnitt blivit en grad varmare, enligt SMHI.
Men det är inte därför vinodlingen ökat, utan för att många upptäckt en relativt ny grön druvsort, Solaris. Den är framtagen av tyska forskare och anpassad för att hinna mogna på nordligare breddgrader och klarar sig utan bekämpningsmedel.
– De flesta kan göra ett bra vin på Solarisdruvan i Sverige, eftersom den hinner mogna ordentligt, säger Anette Ivarsson.
Än så länge är det främst vitt vin som tillverkas i Sverige, i relativt små volymer. Svenskt vin klassas för närvarande som bordsviner vilket är den lägsta kvalitetsklassen.
Om branschen ska växa och utvecklas i framtiden behöver det skapas bättre kopplingar mellan forskare, vinindustrin och odlarna, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds Universitet och expert på vinodling och klimatförändringar.
– Sådana samarbeten har visat sig fungerat bra i andra länder, säger hon.
Sverige kan växa som vinland
Enligt branschföreningen Svenskt vin kan ett allt varmare klimat i Sydeuropa göra att kvalitén på vita viner försämras och att odlingsgränsen flyttar norrut. Det kan göra att svenska odlare i framtiden kan gynnas indirekt av klimatförändringarna.
– Jag tror att Sverige har stora möjligheter att växa som vinland. Men jag hoppas att vi inte blir världsledande på att odla druvor som Cabernet Sauvignon som trivs bäst i varma klimat. För det betyder att vi misslyckats med att stoppa den globala uppvärmningen och då har vi betydligt större problem att hantera än vilket vin vi ska dricka, säger Kimberly Nicholas.