• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

kvinna ler stående vid öppen dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grund, isolering och tak – följ med på rundvandring med Kristina Hansen och se de klimatsmarta lösningarna. Foto: SVT/Jennifer Howgate

Borlängevillan som kommer vara klimatneutral om sju år – följ med på rundvandring

Uppdaterad
Publicerad

”Villa Zero” som huset kallas är ett utvecklingsprojekt med målet att öka medvetenheten kring klimatfrågor och jämställdhet i byggbranschen.

– Vi har lärt oss massor, framförallt vilka material som är bra ur klimatsynpunkt, säger Kristina Hansen, VD Structor Byggteknik Dalarna.

Byggande, renoveringar och underhåll av byggnader står för stora utsläpp i Sverige. Enligt Naturvårdsverket behöver åtgärder införas för att kunna bygga i den raska takt som behövs men samtidigt nå uppsatta klimatmål.

Ett vanligt hus i samma storlek som Villa Zero har 32,5 ton koldioxidutsläpp. Villa Zero har i sin tur ett utsläpp på 24 ton koldioxid, något som med hjälp av solpaneler på taket inom närmaste decenniet kommer vara noll.

Klimathopp i Dalarna

– Det tillkom en del klimatpåverkan genom transporter, materialutvinning och energi. Solpanelerna täcker husets energibehov men distribueras även till elnätet, säger Kristina Hansen.

Första klimatneutrala villan

Huset som står i Borlänge färdigställdes under 2022 och var den första villan i världen att tilldelas certifieringen ”NollCO2”. För att få certifieringen räknas klimatpåverkan för byggnadens hela livscykel in.

– Vi har enligt certifieringen 50 år att nå klimatneutralitet, men vi kommer nå det på 7 år, säger Kristina Hansen.

Kvinnligt bygglag – vill visa förebilder

Ytterligare en del i projektet var att lyfta jämställdhet i byggbranschen och man valde att ha ett helt kvinnligt bygglag.

– Byggbranschen är väldigt ojämställd och vi vill visa förebilder och få fler att söka till yrket, säger Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet