Den gamla simhallen på Lugnet har stått tom sedan det nya badhuset öppnade 2022. Foto: Arkiv/SVT

Gamla simhallen i Falun kostar för mycket – nu säger kommunen upp avtalet

Publicerad

I snart två år har den gamla simhallen på Lugnet i Falun stått tom, sedan det nya badhuset öppnade. Nu säger kommunen upp hyresavtalet för att spara pengar och det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med de gamla bassängerna.

Kultur- och fritidsnämnden i Falu kommun har beslutat att säga upp hyresavtalet och lämna över de gamla simhallslokalerna till Lufab, Lugnet i Falun AB.

– Det är ett bra beslut rent ekonomiskt, vi har ett besparingskrav på oss, men det är naturligtvis tråkigt att inte kunna göra det vi hade önskat av lokalerna. Det finns flera konkreta förslag som vi nu kommer att lämna över till Lufab, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden som fattade beslutet under tisdagen.

Kan spara två miljoner per år

Genom att säga upp hyresavtalet kommer kultur- och fritidsförvaltningen spara omkring två miljoner kronor per år, enligt ordförande Fredrik Persson.

Summan på omkring två miljoner bekräftas av Lufabs egna uträkningar.

– Det är ingen exakthet, men vår bedömning är att det hamnar där omkring, säger Lufabs business controller Christer Sundin.

Oklar framtid för de gamla bassängerna

Sedan den nya simhallen stod klar i december 2022 har de gamla lokalerna stått tomma. Det har funnits flera förslag på verksamheter som velat ta över, men än är det oklart vad som kommer att hända.

– Det finns många ritningar framtagna, men i och med att vi inte haft tillgång till det har vi inte kunnat vara konkreta än, men nu kan vi verkligen ta tag i det. Vi hade gärna fått tillgång redan när den nya öppnade, säger Lufabs Christer Sundin som uppmanar den som har idéer på verksamheter i den gamla simhallen att höra av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.