En delad bild som visar en person som står framför en whiteboard och håller i ett papper, medan en hand håller i en dokument med texten ”sparkar och slag flera gånger varje dag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avlastande samtal är ett verktyg för att skolpersonalen ska orka med sitt jobb – se fler tips från rektor Åsa Strömberg. Foto: Alfred Olhans/SVT

Här anmäldes mest våld mot lärare i Dalarna – så stöttar skolan pedagogerna

Uppdaterad
Publicerad

En F-6-skola i Ludvika har de senaste fem åren gjort 19 anmälningar till Arbetsmiljöverket om våld mot lärare. Bland låg- och mellanstadieskolor är det mest i Dalarna och femte mest i landet.

I incidentrapporterna går det att läsa om upprepade stryptag, slag och sparkar. I ett fall blev en anställd biten i armen så att det lossnade en bit skinn. En annan gång blev en vuxen huggen i armen med en penna så att det började blöda.

– Det har varit jättetufft, säger rektor Åsa Strömberg.

Våld i låg- och mellanstadieskolor

Problemen har minskat

Men det senaste året har varit betydligt lugnare än de föregående, utan incidenter av den kalibern.

– Jag skulle inte säga att det har varit ett utbrett problem på skolan, utan det har varit koncentrerat till ett fåtal elever, säger Åsa Strömberg.

Hon fortsätter:

– Alla de eleverna har haft resurspersoner och åtgärdsprogram med särskilt stöd och vi har haft ett samarbete med vårdnadshavarna.

Skolans handlingsplan har fått gott betyg i Arbetsmiljöverkets utredningar av händelserna.

Försöker förebygga incidenter

Rektorn Åsa Strömberg beskriver hur de har försökt ligga steget före och använda separata undervisningsrum för att minimera risken för incidenter med andra elever.

– Vi vill identifiera riskabla situationer och arbeta med tydlighet och struktur. Stressnivån stiger på barnen när det uppstår krav som de inte kan möta eller oväntade händelser i vardagen som avviker från det normala.

I videon berättar rektorn vad andra skolor kan lära sig av deras erfarenheter och hur de tar hand om pedagogerna så att de ska orka med en krävande arbetssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i låg- och mellanstadieskolor

Mer i ämnet