– Det varierar hur mycket dricks vi får men vi snittar på tio procent på notan på vår restaurang där det är mest dricks, säger Jacob Dakkour som driver flera restauranger i Borlänge och Falun.
Flera restauranger i Dalarna har märkt att dricksen ökat efter att de börjat använda en ny typ av kortterminal där gästerna ska välja hur mycket dricks de vill ge i procent genom förinställda alternativ. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter Dalarna har gjort.
Skillnad mellan restaurangerna
Jacob Dakkour har olika kortterminaler på sina restauranger, bland annat den nya varianten.
– Det blir enklare för gästen med dessa.
Men då hans restauranger har lite olika inriktning varierar dricksen mer på grund av det än vilken slags kortterminal de har.
– På den ena restaurangen har vi en högre servicegrad och den ger mest dricks.
Dricksen som kommer in på hans restauranger delas sen lika mellan personalen.
Dricks – det här gäller
- I de fall restaurangpersonalen tagit emot dricks är den skattepliktig och ska tas upp som inkomst av tjänst i inkomstdeklarationen. Detta gäller oavsett om beloppet finns med i en arbetsgivardeklaration eller kontrolluppgift från arbetsgivaren eller inte.
- I de fall företaget tar hand om dricksen och fördelar den bland personalen utgör dricksen inkomst för företaget och lön för anställda. Eftersom företaget i detta fall är att anse som utgivare av dricksen är företaget skyldigt att betala arbetsgivaravgifter på utbetald ersättning.
Källa: Skatteverket
Hur tänker du när det gäller dricks?
Urban Holmström • Har jobbat som kock hela mitt liv,,förr var servicepersonalen lika kunniga som kocken när det gällde mat o dryck..så är sällan fallet idag..varför ska jag ge dricks för att någon bär en tallrik 10 meter..det är ju köket som gjort 90% av jobbet.om jag mot förmodan träffar på någon som kan berätta vad dom serverar och lämplig dryck till..då kanske jag ger dricks.
Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.
Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars
Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.