Företagsbyggnad med glasfasad och snötäckta omgivningar. Framsidan har en skylt med företagsnamnet ”Hitachi” och en annan med ”Hitachi Energy”. Parkeringsområde syns till höger med några bilar och en stor leveranslastbil. Träd och snö i omgivningen skapar en vinterlig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt blir bättre nu” – det råder guldfeber i Ludvika efter att Hitachi förra året kammade hem en exportorder större än hela Sveriges försvarsbudget. Samtidigt tvingas kommunen spara. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Ludvika i centrum för Europas energiomställning efter rekordorder: ”Marknaden på väg explodera”

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av krisande gröna industriomställningar går utvecklingen i Ludvika spikrakt uppåt.

Efter att kraftjätten Hitachi Energy landat Sveriges största exportorder genom tiderna anställer företaget tusentals nya medarbetare.

– Det är ett guldläge för hela Europa. Marknaden håller på att explodera, säger Sylvia Schwaag Serger, ekonomiprofessor och vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Hitachi Energy Sweden har de senaste åren radat upp miljardordrar. Förra året kammade företaget hem en order som beskrivits som Sveriges största exportorder. Företaget ska leverera teknologi för kraftöverföring från havsbaserade vindkraftsparker utanför Tyskland och Nederländerna.

Med sina 147 miljarder är orderns exportvärde större än hela Sveriges försvarsbudget.

Industriboomen i Ludvika

– Jag tror att det här bara är början, säger Sylvia Schwaag Serger.

Rekryterar hundratals varje månad

De senaste två åren har Hitachi Energy rekryterat runt 150 personer i månaden. De flesta till anläggningen i Ludvika, en liten kommun med knappt 27 000 invånare.

Enligt Schwaag Serger utgör utvecklingen av tekniken i Ludvika en viktig pusselbit i den globala energiomställningen.

– Jag tror det är ett guldläge för många. Det här är ett väldigt hoppingivande kvitto och facit på att Sverige och därmed Europa har en teknologisk styrka som kan konkurrera med hela världen.

Ludvika måste spara

Samtidigt är Ludvika kommuns ekonomiska läge tufft med ett ekonomiskt underskott och höga pensionskostnader. Kommunen måste spara – och samtidigt skala upp för att ta emot fler invånare.

– Här får man ha uthållighet och se att tillväxten kommer, vi är bara inte där än, säger Åsa Grans, koncernekonom Ludvika kommun.

Enligt Schwaag Serger krävs det en hel del av kommunen för att förvalta guldläget.

Ingen oro för ”Northvolt-öde”

– Vi delar den här situationen med några andra platser i Sverige. Små kommuner som behöver växa väldigt dramatiskt. Boden, Mariestad, och åtminstone tidigare Skellefteå, säger Tobias Hansson, vd Hitachi Energy Sweden.

Trots likheter mellan Ludvika och Skellefteå känner Hansson ingen oro för att Hitachis expansion ska möta samma öde som Northvolt.

– Jag är väldigt trygg i att det som sker står på en väldigt stabil grund. Jag tror det finns få ställen på jordklotet just nu där man kan vara tryggare än här.

Så påverkar jätteordrarna Ludvika och världen

Hitachi Energy i Ludvika:

Verksamheten har funnits i Ludvika under namnen Asea, ABB och numera Hitachi i omkring 120 år.

Hitachi Energy Sweden har 6700 anställda, varav 4400 jobbar i Ludvika.

Hitachi Energy i Ludvika utvecklar och producerar avancerad teknik för kraftöverföring.

Fabriken i Ludvika tillverkar krafttransformatorer och kraftelektronikventiler.

Produkterna används för att bygga elinfrastruktur och spelar en central roll i den globala energiomställningen.

Källa: Hitachi Energy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i Ludvika

Mer i ämnet