Marie Edbom, enhetschef i Mora kommun, ger sin bild av vad det ökade missbruket kan bero på. Foto: Lotta Olin och Patrik Boberg, SVT

Ökande narkotikamissbruk i flera kommuner: ”Det är fentanyl, metadon, heroin”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänster på flera håll i länet beskriver ett ökat missbruk av narkotika när de svarat på en enkät som SVT skickat ut. I flera kommuner ser man också att ungdomar börjat missbruka på ett nytt sätt.

– Vi har sett tidigare att när man blir äldre och mer etablerad i sitt missbruk att man börjar med tyngre saker, nu ser vi att man börjar tidigt med det, säger Marie Edbom, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Mora kommun.

Bland annat syns ett ökat användande av opiater bland ungdomar.

– Det är fentanyl, buprenorfin, metadon, heroin, säger Marie Edbom.

Även från Avesta, Falun, Rättvik, Borlänge och Vansbro kommer rapporter om ett ökat missbruk och ofta ett ökat användande av opiater.

I klippet berättar Marie Edbom om vad hon tror ligger bakom ökningen.

Droger bland unga i Dalarna – vad tänker du och vad vill du veta mer om?

NA • Droganvändande borde behandlas på samma sätt som alkohol och tobak. Alltså genom att reglera hanteringen, förebygga och informera med fokus på skademinskning och inte genom kriminalisering och stigmatisering.

Jag känner många beroendepersoner men vet ingen som straffats till nykterhet. Däremot drivs många ut i värre missbruk, kriminalitet och utanförskap pga. samhällets fördömande attityder och lagstiftning.

Tänk om man använde alla pengar som satsats i ”kriget mot droger” och utopin om det ”narkotikafria samhället” till skademinimering och förebyggande åtgärder för unga i riskgrupper. Man vet väldigt väl vilka som har en tendens att fastna i beroende, exempelvis unga med psykiska diagnoser. Låt inte dessa människor bli än mer utsatta pga. traditionella förutfattade meningar om hur narkotika ska bekämpas.

Pinnat inlägg

SVT har den senaste tiden tittat närmare på hur läget ser ut när det gäller narkotika och särskilt hur missbruket ser ut bland unga.

Vi kommer de närmaste dagarna att publicera flera inslag på temat.

Har du erfarenheter eller tankar om ämnet? Skriv här i chatten eller hör av dig till mig som är reporter och har jobbat med inslagen: hannes.forssell@svt.se

Tobias • Narkotikan har verkligen exploderat i samhället.
Det gäller att fånga upp dessa som kommit på gliid & få dem att bli intresserad utav vad du har
att erbjuda.

Peo • Börja tidigt och få lite kontroll på vilka som tar droger. Bättre sammarbete med föräldrar, skola Socialtjänst och Polis. Ha socialsekreterare ute på fältet och Poliser som enbart arbetar med ungdomar. Skapa ett bra förtroende och ett bra bemötande med undomar. Viktigt att vara ute i tid så det inte ökar snabbt. Till politiker. Tro på vad de som vet säger och ta det på allvar.

NN • Kommer ni att belysa att USAs folkhälsomyndighet (CDC) nyligen har rapporterat att unga personer i amerikanska delstater som har legaliserat cannabis, alltså personer som växer upp under en legal cannabismarknad, faktiskt använder mindre cannabis? Det vore intressant ifall ni ställde det mot Sveriges konsumtionskriminalisering som infördes just för att sänka ungas bruk men som sedan det infördes har gett negativt resultat med ständigt stigande bruk bland unga. Hur skulle ni ta er an något sådant?

Hej! Tack för ditt inlägg. Det låter som en intressant vinkel att följa upp. Det är möjligt att vår riksredaktion tittar vidare på det. Vi på SVT Dalarna jobbar förstås lokalt i första hand.

Karin • De ungdomar som har ett missbruk behöver hjälp att ta sig ur detta och bearbeta bakomliggande orsaker till missbruket...men här är det stopp då du måste vara drogfri för att få hjälp.

L • Jaa, droger är lättillgängliga. Bara ett knapptryck bort. Billigare än en öl på krogen sa min son som inte skulle bli beroende. Sa han...... Nästan omöjligt att få hjälp. ” ni som har så stabila hemförhållanden behöver ingen hjälp” sa soc. Först när det redan var för långt gånget kom soc in i bilden. Min son lever inte längre och det känns som systemet väntar ut döden för det blir billigast för samhället. Tragiskt men sant.
Med det vill jag ha sagt att åtgärder ska in snabbt medans det finns möjlighet att påverka

NN • Vi är ett par som bor i Avesta kommun, denna kommun är sämst på att hjälpa personer med beroendeproblematik som verkligen vill förändras.. Kommunen bara ställer krav på krav men har inte en aning om hur vi egentligen lever, vi klarar oss knappt för dagen, känns som vi bara närmar oss döden för varje dag som går..

Hej, det låter som en tuff situation. Vilken typ av insatser skulle göra att ni får den hjälp ni behöver?

Vi behöver all hjälp vi kan få.. hållit på med Avesta kommuns socialtjänst och utredningar och urinprov bara följt deras krav.. sen gav dom oss avslag på våran ansökan om att få komma iväg bort från hemmaplan..

SVT Nyheter Dalarna skickade ut en enkät till samtliga kommuners socialtjänster. Från flera håll vittnas det om ett ökande missbruk de senaste fem åren:

Borlänge:
”Ökningen de senaste åren gällande narkotika är stor. Vi har betydlig mer personer som söker hjälp.”

Rättvik:
”Jag bedömer att missbruket har ökat och då främst under senaste tiden. Ökningen ser vi främst gällande missbruk av narkotika och narkotikaklassade läkemedel.”

Mora:
”Aktualiseringar på ungdomar i missbruk har ökat och mer de senaste åren.”

Vansbro:
”Vi har ett ökat inflöde av nya ärenden kopplat till missbruk.”

Avesta:
”Ökat. Placeringskostnaderna har ökat och antalet anmälningar och utredningar har ökat. Anmälningsbenägenheten hos sjukvården, polisen men även civilsamhället är större.”


Andra kommuner som svarat ser inga tydliga trender. I Gagnef och Malung-Sälens kommuner ökar exempelvis inte missbruket enligt socialtjänsten.

Sofie Nylander • Bra att ni på SVT tar upp problemet med droger bland unga. Tidiga insatser är mycket viktigt. Mora kommun har ett projekt som är inriktat på detta. Mer drogförebyggande information i skolan och behandlingstvång för de som inte kan/vill ta sig ur sitt missbruk. Istället för böter vid ringa narkotikabrott borde man dömas till sluten vård på behandlingshem för missbrukare.

Hej, vi har träffat representanter från Mora kommun som i en ny satsning ska ge ungdomar behandling i hemmiljön, kanske det är samma projekt?

Nytt projekt ska ge ungdomar behandling på hemmaplan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet