Gymnasieelever runt ett matbord tittar mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Said Olsson, Viktor List Halvarsson, Melker Dansk Hesselius och Stina Garefors Haaivisto har alla sina åsikter om maten på Bromangymnasiet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Elever ratar klimatsmart mat på Bromangymnasiet

Publicerad

Hej då nötkött! Halloj baljväxter, fisk och kyckling! Bromangymnasiets restaurang drar sitt strå till stacken för att rädda klimatet. Men det är inte alla elever som uppskattar den klimatsmarta maten.

I en insändare till HT beskriver en besviken elev skolmaten på Bromangymnasiet i Hudiksvall som varken aptitlig eller näringsrik. Insändaren menar att det leder till att många elever väljer att kasta mat eller att inte äta alls. En som håller med skribenten är eleven Stina Garefors Haavisto.

– Det är inte så många ungdomar som tycker om icke-normala måltider, säger hon.

Med det menar hon när maträtter där vissa ingredienser bytts ut, som kyckling istället för nötkött.

Klimatvänligare mat

Restaurangchef Mattias Martinsson menar att kosten har lagts om för att skolan ska nå upp till sina klimatmål. Genom att laga mer vegetariskt och mindre nötkött minskas skolmatens koldioxidutsläpp.

– Jag tror att det hade gått jämt ut för klimatet, om vi hade mat som är lite sämre för klimatet, men som vi i gengäld hade ätit upp istället för kastat, säger Stina.

På Bromangymnasiet kastas tio ton mat per år. Det är både elever och kökspersonalen som står matsvinnet. Då ingen elev ska gå utan mat, så lagas alltid mer mat än vad som går åt.

Häng med till Bromangymnasiets restaurang och hör fler åsikter om skolmaten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.