Bild på kvinna i hjälm och dammluckor med ett högt vattenflöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är just nu ett extremt högt vattenflöde i Gavleån. Se de enorma vattenmassorna ovanifrån i videon. Foto: Arvid Jansson/SVT/Gävle Energi

Gävle Energi om vattenmassorna: ”Ansträngt men stabilt”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har fortfarande röd varning utfärdad för det extrema vattenflödet i Gavleån. Enligt Gävle Energi är läget ansträngt men stabilt.

Under torkan i juni tappades två kubikmeter vatten i sekunden från Storsjön ner Gavleån. Just nu tappas 140. Orsaken är den senaste tidens tunga nederbörd.

– Gavleån är vår enda möjligheten att tappa ur Storsjön. Vi har alla våra dammluckor öppna och nivåerna har legat stabilt under det senaste dygnet. Vi hoppas att se minskade nivåer i Storsjön under de närmaste dagarna, säger Linn Kihlström, Affärsområdeschef Energiproduktion, Gävle Energi AB.

Översvämningar i Gävleborg

Allmänheten uppmanas till försiktighet

Ingen infrastruktur är i fara att skadas enligt Linn Kihlström, men de stora vattenmassorna kan utgöra en risk för personer som vistas nära vattenbrynet. Under onsdagskvällen rasade en del av strandkanten vid Prästforsen kraftverk i närheten av Hagaströmsutfarten vid E 16.

Gävle kommun har spärrat av flera badplatser längs både Gavleån och Testeboån. Även delar av Boulognerskogen är avstängda då vattnet når en del gång- och cykelbanor.

– Det är stora krafter. Jordvallar och träd kan ramla ner och vi rekommenderar att allmänheten inte är i närheten av vattnet när vi har de här flödena, säger Linn Kihlström, Affärsområdeschef Energiproduktion, Gävle Energi AB

Se de enorma vattenmassorna från i ovan i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg

Mer i ämnet