Jenny Breslin (S) från Los: ”Landsbygden tas äntligen på allvar i politiken”

Publicerad

I början av sin politiska karriär fick Jenny Breslin (S) höra att hon skulle ägna sig åt andra, viktiga, frågor. Men hon fortsatte driva landsbygdsfrågor och i dag har hon fått rätt, tycker hon.

– Nu tycker även storstadsbor att det är viktigt med landsbygdspolitik, säger politikern från Los.

Efter tjugo år i kommun- och regionpolitiken kommer Jenny Breslin lägga politiken på hyllan nästa år. Under sin karriär har hon sett en attitydförändring till ämnena hon alltid kämpat för.

– Landsbygden är inte bortglömd längre, säger Jenny Breslin.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

”Måste finnas politiker från Ramsjö”

När hon lämnar sin plats i Ljusdals kommunfullmäktige förväntar hon sig att bli ersatt av någon annan som bor i kommunens ytterområden.

– Vi ska ha representanter från alla delar av samhället. Om det så är Stockholms förorter eller små byar i Ljusdals kommun. För det är de små striderna som räknas. Det är när frågan kommer upp på bordet man kan påverka byskolan eller äldreboendet, långt innan det blir en omröstning om besparingar på flera miljoner.

Politiker och lokalsamhälle tillsammans

Byn måste stå bakom sina politiker, menar hon, och vara flexibel.

– Om en verksamhet är för stor och dyr kommer den läggas ner. Men om byn, de anställda och brukarna kan se till att krympa verksamheten och göra den mer effektiv ökar chansen att den kan få finnas kvar. Men det bygger på att en lokal politiker sitter med vid förhandlingsbordet tidigt i processen, säger Jenny Breslin.

Jenny Breslin har nyligen köpt ett ödehus i Los. Följ med in i det kyliga köket och hör henne berätta om landsbygdspolitikens ljusa framtid i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet