Mackmyra whisky har nu fått en nygammal ägare. Köptes för 100 miljoner av Lennart Hero och No 1 Capital AB. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Mackmyra whisky köps av gamle ägaren och investmentbolag

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare huvudägaren Lennart Hero köper tillbaka Mackmyra Whisky tillsammans med investmentbolaget No 1 Capital AB.

För en dryg månad sedan gick under uppmärksammade former den svenska whiskytillverkare Mackmyra i konkurs. Nu har företaget fått nygammal ägare.

– Det känns bra. Nu har vi städat ut skiten och kan förhoppningsvis göra något bra av det här, säger Lennart Hero som har varit företagets huvudägare och största långivare.

Mackmyra whiskys konkurs

Han gör det tillsammans med investmenbolaget No 1 Capital AB.

– De har tittat på Mackmyra tidigare. Men insåg då att ekonomin inte var den bästa och drog sig då ur. Nu när konkursen kom så tog jag ny kontakt med dem och vi kunde komma överens, säger Lennart Hero.

Vad fick ni betala för Mackmyra?

– Strax över 100 miljoner kronor. Jag har ingen aning om vi hade det högsta budet. Men jag tror konkursförvaltaren ansåg att vi hade det bästa konceptet för Mackmyras framtid, säger Lennart Hero.

– Framförallt vill utveckla framtiden tillsammans med personalen som sitter på en oerhörd kunskap och en passion för företaget.

Vad händer med faten?

– En prioritering för oss är att säkerställa att samtliga fatägare, såväl privat- som företagsägda, får möjlighet att buteljera sin whisky enligt avtal, säger Lennart Hero.

Man som tar bild på en kvinna med en mobil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margot de Ruiter från Nederländerna är ett stort fan av whiskyn från Mackmyra. Här blir hon fotograferad av partnern Paul framför fabriken som nu är försatt i konkurs. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mackmyra whiskys konkurs

Mer i ämnet