Bild på skolkontorets skylt och en kvinna i kort hår och glasögon som tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan flera månader tillbaka har Ockelbo kommun hyrt in en tillförordnad rektor i grundskolan via ett bemanningsföretag. Foto: Arvid Jansson/SVT och Ockelbo kommun

Ockelbo hyr in rektor – bryter mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan februari i år har Ockelbo kommun hyrt in en tillförordnad rektor i grundskolan via ett bemanningsföretag. Detta är något som går emot skollagen och kommunen kan riskera vite.

Enligt skolchef Malin Larsson grundade sig beslutet att hyra in rektor i att den tidigare rektorn snabbt försvann från sin tjänst. Kommunen har svårt med rekrytering till tjänsten och valde därför de att ta in en tillförordnad rektor via ett bemanningsföretag.

– Vår organisation behövde ha en rektor som hade erfarenhet utifrån hur situationen såg ut, säger hon.

Inte förenligt med skollagen

I tidigare fall där Skolinspektionen stött på samma situation i andra kommuner har de slagit fast att en inhyrd rektor inte är förenligt med skollagen, berättar Anna Medin, jurist på Skolverket.

– Det är meningen att rektor ska vara anställd av kommunen, säger hon.

Gäller annat för en ställföreträdande rektor?

– Jag känner inte till att den situationen är prövad men en ställföreträdande rektor har samma ansvar som den som är anställd som rektor så det borde vara samma sak som gäller.

Kan riskera vite

Enligt Skolverkets Anna Medin kan kommunen få vitesföreläggande om Skolinspektionen ser hur kommunen lever upp till skollagens krav.

Ockelbos skolchef Malin Larsson säger att de tolkade skollagen som att det var okej att hyra in en ställföreträdande rektor.

– Då får Skolinspektionen göra den bedömningen hos oss också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.