Sociala medier kokar av diskussioner om rasism inom vården och kommentarerna är fyllda av berättelser från läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och patienter som vittnar om rasismen de sett och upplevt.
I mars skrev över tusen läkare och läkarstudenter under ett upprop där de kräver att ansvariga myndigheter ska vidta åtgärder mot rasismen som de anser är utbredd.
Men när vi på SVT Gävleborg bestämmer oss för att granska hur det ser ut i vår region är det som att gå in i en vägg.
Ingen mäter eller undersöker
Vi begär ut offentliga handlingar från berörda myndigheter och börjar söka rätt på lämpliga personer att intervjua, som kan berätta mer. Ett klassiskt jobb med traditionella journalistiska metoder.
Men det visar sig att ingen kan svara på hur utbredd rasismen, då systemen för att anmäla och fånga upp rasismen brister.
Rasism finns inte som en kategori som går att söka på hos varken Diskrimineringsombudsmannen eller Patientnämnden. De får gå igenom anmälningarna en och en för att hitta de som handlar om rasism – ett fåtal.
Region Gävleborg kan inte heller hitta några avvikelserapporter som handlar om rasism, eftersom kategorin inte finns.
Många har upplevt – få vill synas
När det inte finns dokument som kan ge oss svaren är vi helt beroende av att nå personer som själva upplevt detta. Och de är många, om vi ser till debatten och kommentarerna i sociala medier.
Men få vill vara med på en intervju i tv. Vi har varit i kontakt med flera personer i Gävleborg som berättat för oss om sina upplevelser men som i sista stund valt att inte vara med på en intervju, inte ens anonymt. Någon har mått för dåligt, någon har varit rädd för repressalier då hen jobbar kvar inom regionen.
Men undersköterskan Marwa Karim väljer att kliva fram och dela sina upplevelser av rasismen på Gävle sjukhus. Tack för det! Vissa granskningar är inte möjliga utan personer som vågar berätta. Många är avslöjandena som helt byggt på att någon till slut valt att visselblåsa om missförhållanden.
Nu hör fler av sig och vill dela med sig om sina upplevelser och vår granskning kommer att fortsätta.
Det är vårt jobb som en grävande redaktion, att gräva fram det som är dolt under ytan.