Foto: SVT

Bah Kuhnke: ”Viktigt att säkra det demokratiska samtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska krisen i tidningsbranschen lösas? Eller, finns det ens någon kris? På torsdagen mötte kulturministern företrädare för Mittmediakoncernen i Gävle.

Tidningsbranschens dåliga affärer och kassa affärsmodeller, är inte det deras eget ansvar och inte regeringens?

– Självklart är vi många som har ansvar för den lokala journalistiken. Ur mitt och regeringens perspektiv så handlar det om att göra allt vi kan för att säkra det demokratiska samtalet och där är den lokala journalistiken viktig, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Tal om nedskärningar skrämde

Alice Bah Kuhnke var inbjuden av Mittmediatidningen Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg för en diskussion om tidningsbranschens villkor.

En inbjudan som kom efter att ministern uttryckt kraftig oro för situationen i de svenska medierna när Dagens Nyheter avslöjade Mittmedialedningens laborerande med ett scenario bestående av massiva uppsägningar och nedläggning av flera lokala tidningar.

– Vi har en affärsmodell som har eroderat under senare år, säger Anna Gullberg, och då behöver man hitta en väg fram för det kommer att behövas starka lokaltidningar tillsammans med public service även i fortsättningen. Det är ytterst en demokratifråga att granskningen fortsätter. Vi klarar oss inte bara med det ena alternativet utan vi behöver helheten.

Ändå ifrågasattes dagens public service så sent som i går i en debattartikel undertecknad av flera Mittmediachefer, däribland Anna Gullberg.

”Den känsliga balansen är på väg att rubbas”

I artikeln föreslås ett press-stöd där pengarna snarare går till ägarbolag som Mittmedia än till deras olika tidningar (vilket, om det drevs igenom, skulle kunna få effekten att tidningar som Arbetarbladet kan läggas ner utan att koncernen förlorar pengar) och att skatten på annonsintäkter slopas helt.

Samtidigt påpekar man att SVT och SR erbjuder publiken gratis nyheter på nätet samtidigt som Mittmedia försöker ta betalt för samma sak.

”Den känsliga balansen är på väg att rubbas (...) En av flera vägar att gå skulle kunna vara att lokala mediebolag på uppdrag levererade in till de statliga mediebolagen.”

En möjlig tolkning är att Mittmedia själva vill producera public service-nyheter mot betalning, men idag slår Anna Gullberg ifrån sig när hon får frågor om hon är sugen på att ta del av licensmedlen.

– Det är inte jag som fördelar licensmedlen men vi säger inte nej till några typer av intäkter för att bedriva bra journalistik. Men jag noterar att vi kan göra som public service kan göra. Och public service kan göra saker som vi kan göra. Så man behöver fundera på hur det här uppdraget ska se ut. Kan man omformulera det?

Avtalet gäller

– Public service har sitt avtal, det gäller ända fram till 2019 och det finns en bred förståelse och syn på public service i riksdagen. Och den är att vi ska ha ett starkt och oberoende public service, säger Alice Bah Kuhnke.

Men hur det med krisen på Mittmedia? Upplever kulturministern efter dagens möte att det rör sig om ett medieföretag i kris?

– Min känsla är efter dagens möte att vi är många som månar om och förstår vikten av lokal journalistik. Mitt och regeringens ansvar är att arbeta fram ett modernt presstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.