Alexandra Serra, konstintendet på Falkenbergs kommun, och Robert Hais,
projektledare X-sites.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ljudet. Se när SVT lyssnar på ljudkonstverket tillsammans med Alexandra Serra, konstintendet på Falkenbergs kommun, och Robert Hais, projektledare X-sites. Foto: SVT

Havet från Skrea hörs i ljudkonstverket

Uppdaterad
Publicerad

Många tror att det är fel på ventilationen. Men i själva verket är det ljudet från havet vid Skrea strand som strömmar ut från taket på kiosken i centrala Falkenberg. – Jag tror vi kommer ha flera ljudkonstverk i framtiden, säger kommunens konstintendet Alexandra Serra i SVT:s intervju.

Ljudinstallationen Emergence av konstnären Allessandro Perini är en av 14 offentliga konstverk som ställs ut fram till oktober i Halland, Skåne och Västra Götaland inom konstprojektet (X)sites.

Emergence är det enda av verken som låter och finns placerat på kioskens tak på Stortorget i centrala Falkenberg.

Många har trott att det är fel på ventilationen, berättar personal inne i kiosken.

Men så är det inte. Istället är ljudet inspelat vid havet som samplats och loopats. Det kan påminna om platsens historia.

Finansieras av flera kommuner

– Här på Stortorget har det en gång i tiden också varit hav, säger kommunens konstintendent Alexandra Serra.

För att minimera störningen för folk som bor i området är ljudet i konstverket avstängt under natten, uppger konstintendenten.

Falkenbergs kommun är en av finansiärerna till konstprojektet har bidragit med 101 000 kronor och har också upplåtit den offentliga platsen för ljudkonstverket.

Andra finansiärer till den halländska delen av projektet är Region Halland samt kommunerna Kungsbacka, Varberg och Halmstad.

Hallands Nyheter har tidigare rapporterat om reaktionerna på ljudkonstverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.