Bild på en man som har blå tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som mönstrar i dag får den information som de behöver” – hör Jörgen Berglund (M) ledamot i försvarsutskottet bemöta kritiken. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Regeringen avfärdar kritik om otydlighet kring utlandstjänst för värnpliktiga i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Det är för otydligt vad som gäller kring utlandstjänstgöring för personer som gjort lumpen, menar föreningen Svenska freds. Men regeringen skjuter ifrån sig kritiken.

I klippet ovan svarar Jörgen Berglund (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott, på kritiken från Svenska freds.

Organisationen Svenska freds vittnar om att fler unga som ska eller har gjort lumpen hör av sig med oro kring att behöva försvara annat Natoland om det blir krig och behovet av värnpliktiga behövs.

Sverige och Nato

Svenska freds tycker att det är ett demokratiskt problem att de som gjort värnplikt tidigare inte kunnat väga in att bli aktuella för utlandstjänst för annat Natoland. Hur ser ni på det?

Utgångspunkten i den frågan bygger på att värnplikten är frivillig. Så är det inte. Värnplikt är något man är skyldig att göra, säger Jörgen Berglund (M)

Värnpliktigas skyldighet inom Nator utrett

Försvarsdepartementet har utrett rättsliga frågor inför Natomedlemskapet, bland annat värnpliktigas skyldigheter vid krig i annat land. Vad utredningen kommit fram till är ännu inte offentliggjort.

Försvarsministern Pål Jonson har avböjt intervju, och har istället hänvisat frågan till partikollegan Jörgen Berglund (M).

Unga oroade för att strida utomlands – se kritiken från Svenska freds:

Bild på en svensk soldat med sandfärgad uniform. Svensk flaga bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Svenska Freds mer om samtalen med ungdomarna. Bilden är från Camp Marmal i norra Afghanistan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem är värnpliktig?

Det börjar med att du gör militär grundutbildning, lumpen.

Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och ska följa instruktionen i din krigsplaceringsorder. Du kan även bli kallad till repetitionsutbildning för att underhålla och förnya dina kunskaper.

Du kan även kallas in till beredskapstjänstgöring eller, om beredskapen höjs, till krigstjänstgöring. Det är regeringen som bestämmer om det behövs.

Krigsplaceringen som värnpliktig gäller i tio år efter det senaste tjänstgöringstillfället, men längst till och med det år du fyller 47 år.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet