Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doris Häggbom, 8 år, är statist i Dunkers nya utställning om Helsingborg. Foto: Johan Dernelius

100 år av historia ställs ut i tio år på Dunkers

Publicerad

I en ny utställning på Dunkers kulturhus visas 100 år av Helsingborgs historia upp och helsingborgare har varit med och bidragit. En av dem är Doris Häggblom som nu kommer att stå som pappersfigur i kulturhuset – i tio år.

Den nya stora utställningen, som hade premiär i juni på Dunkers kulturhus, handlar inte bara om Helsingborg och dess befolkning, utan är också av helsingborgarna. Många lokalbor har bidragit med historier och föremål.

Många känner starkt för de platser som man växt upp på och som nu är en del av utställningen, vilket har lett till att många engagerat sig, berättar innehållsansvarig, Anja Petersen.

– En stor överraskning under arbetet med utställningen har varit hur välvilliga människor är hjälpa till och att dela med sig av både bilder, föremål och historier, säger Anja Petersen.

Åttaåriga Doris är statist

En som var på plats under invigningen var åttaåriga Doris Häggblom. Hon porträtterar flickan Ella Nordlund, som var fosterbarn och levde 1903 till 1985.

– Wow, här kommer jag stå i tio år, säger hon om att se sig själv i pappformat på utställningen.

Se delar av utställningen i klippet ovan.

Stumfilmsstjärnan Anna Q. Nilsson (uppväxt i Hasslarp) var en av världens största kändisar i början av 1900-talet. På Dunkers kan man se delar av en restaurerad stumfilm. Foto: SVT Bild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.