Rester av en brandskadad dörr i Perstorp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu utreds bränderna som mordbrand och grov skadegörelse. Foto: Renato Rakonic/SVT

Anlagda bränder skakar Perstorp – ”förstår att många är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra bränder på tre veckor. Bilar och garage nära bostadshus har totalförstörts runt om i Perstorp. Nu agerar polisen i nordvästra Skåne med att bevaka Perstorp med hjälp av en drönare.

Bränderna utreds som mordbrand och grov skadegörelse eftersom de skedde i nära anknytning till bostadshus.

Polisen tog ett beslut under veckan om att tillfälligt använda sig av drönare i brottsbekämpningen.

Mellan den 27 oktober och 26 november i år ska polisen vid behov kamerabevaka orten, främst mellan 20.00 och 04.00, skriver polisen på sin hemsida.

”Allvarliga händelser vi har varit med om”

Kommunen anordnade en träff i centrala Perstorp där anställda inom kommunen tillsammans med invånare och polisen kunde prata om de senaste tidens händelser. Polisen tog även in tips från medborgarna om de olika händelserna.

– Många känner en djup oro och vi är djupt bekymrade över vad som har hänt, säger kommundirektören Elin Ask.

Bevakning med drönare

Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan alltså komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.

Den som hanterar luftfartyget får inte filma in i bostäder eller andra integritetskränkande platser, utan enbart platser som är allmänna.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.