Leif GW Persson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Leif GW Persson kritisera Helsingborgspolisens beslut. Foto: TT

Leif GW Persson kritiserar Helsingborgspolisen: ”Lägger ned utredning när det blir komplicerat”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om 75-årige Kjell som vaknade mitt i natten av att en bil körde in i hans hus i Vallåkra. Polisen la ned förundersökningen. Nu kommenterar Leif GW Persson fallet.

– Det här är det första ärendet av det här slaget jag hört talas om. Kör du in i någons vardagsrum sittande i din bil ska du inte räkna med att du undgår ett åtal faktiskt, säger kriminolog Leif GW Persson i onsdagskvällens avsnitt av Veckan som även går att se i SVT Play.

Men så blev fallet efter kraschen i Vallåkra den 15 augusti.

75-årige Kjell vaknade av att bilen körde in flera meter i hans vardagsrum, efter att ha forcerat både staket och husvägg.

Helsingborgspolisen la ned ärendet om vårdslöshet i trafik efter fem dagar och klassar händelsen som en olycka.

– Vi kan inte bevisa brott, säger Karim Ottosson, chef för Helsingborgspolisen.

Kjell ställer sig frågan hur en bil som bara kör i 70 kilometer i timmen kan ta sig så långt in i hans hus. Den 20-årige föraren frias från misstanke om brott. Foto: Minna Korsgren/SVT

70 kilometer i timmen

Föraren var nykter vid händelsen och säger i förhör att han försökte väja för ett djur och inte kört mycket för fort. Hastighetsbegränsningen på vägen är 70 kilometer i timmen. Vilken hastighet föraren faktiskt hade kan polisen räkna ut, hävdar Leif GW Persson.

Vad tänker du om att polisen inte gör det?

– Det vanliga förhållningssättet inom polisen i Sverige i dag är just att lägga ned saker, speciellt sådant som kan bli komplicerat, säger Leif GW Persson.

– Det håller jag inte med om alls, säger Karim Ottosson.

I programmet skickar Leif GW Persson tips till Kjell om att han kan överklaga polisens beslut om nedläggning av fallet.

Veckan sänds klockan 21 på SVT 1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.