På onsdagsförmiddagen dömdes en man i 50-årsåldern för sin hustrus död. Men på grund av förmildrande omständigheter dömdes han inte för mord. Foto: Johan Nilsson/TT

Sköt ihjäl sin sjuka fru – man döms till 8,5 års fängelse för dråp

Uppdaterad
Publicerad

De skulle begå gemensamt självmord men istället kom maken in till psykakuten i Helsingborg. Hemma låg hans fru ihjälskjuten och mannen misstänks ha mördat henne. Nu döms han till åtta och ett halvt års fängelse för dråp.

Rättegången mot den man i 50-årsåldern som under tisdagen dömdes för dråp vid Helsingborgs tingsrätt kom till stor del att handla om förmildrande omständigheter.

Tingsrätten slog fast att mannen sköt sin hustru och att det var ett uppsåtligt dödande men att han gjorde det av medlidande.

Planerat det tillsammans

Polisutredningen gav en bild av att makarna levde ett isolerat liv med omfattande fysiska åkommor. Dessa begränsade deras tillvaro till den grad att de kände att livet inte längre var värt att leva. En del av bevisningen var självmordsbrev och bilder som de skulle lämna efter sig.

Och det är just detta som är de förmildrande omständigheterna: Kvinnans uttryck att vilja dö, den gemensamma planeringen och sedermera mannens handling att avsluta hennes lidande.

Därför döms mannen för dråp mot sitt nekande till åtta år och sex månaders fängelse. Mannen döms också för flera andra brott, bland annat grovt vapenbrott.

– Eftersom dödandet skett med hustruns samtycke och i enlighet med hennes önskemål och då hon har avlidit omedelbart och utan något onödigt lidande delar tingsrätten åklagarens bedömning att gärningen ska bedömas som dråp, säger chefsrådmannen Margareta Hansson, ordförande i ett pressmeddelande.

Minimumstraffet för dråp ger sex års fängelse medan maxstraffet ger tio år. Om mannen istället hade dömts för mord skulle det ge från tio år till livstids fängelse.

Försvaret: ”Oskyldig”

Försvaret har under hela rättegången hävdat att mannen är oskyldig och att det var en okänd gärningsperson var den egentliga mördaren. Det ifrågasatte tingsrätten, som redan för ett par veckor sedan slog fast att mannen var skyldig.

Nu handlade det om vilken påföljd mannen skulle få.

I Sverige får man inte döda en annan människa – även om hen vill dö. Men en sådan handling som görs med stark medmänsklighet kallas för ett barmhärtighetsmord. Men det ska mycket till för att nå dit.

Tingsrätten bedömde inte detta som ett barmhärtighetsmord. I domen står det: ”Kvinnan hade ett psykiskt och fysiskt lidande men att hon inte var obotligt sjuk och det var ingen sjukdom som skulle ta hennes liv.”

I videon nedan hör du åklagaren berätta varför hon ändrade sig från att anse att det var ett mord till ett dråp.

Åklagare Carolina Diaz Bernal står med armarna korsade i en korridor med stora fönster. I bakgrunden syns en röd bänk och en vägg med en färgglad målning. Korridoren har en modern och ljus design. Bilden är tagen inifrån Helsingborgs tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den avlidna kvinnan och den åtalade mannen ska enligt utredningen planerat att begå gemensamt självmord. Istället åtalades mannen. Hör åklagaren berätta varför i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.