Nybyggda flerfamiljshus med moderna fasader i grått och gult, omgivna av en grusig tomt. En del av byggnaden är fortfarande under konstruktion, med ett schaktat område och ett antal balkongdörrar synlig i förgrunden. Klar himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några balkongdörrar står ute på den betongplatta som ska bli en byggnad för sopsortering. I videon kommentarer vd Samuel Beckstrand SVT:s granskning av bygget. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Ägaren av hyreshusen i Valla: ”Vi har haft jättestora problem”

Uppdaterad
Publicerad

Utdragen byggprocess, sprickor i väggar och arga hyresgästet. Detta har kantat nybygget i Valla centrum i Östersund. Kärnan till alla problem menar ägarbolaget Nischer properties är en underleverantör som lämnat bygget innan det var klart.

Nischer properties tre huvudägare lade i förra veckan ett bud på att köpa upp bolaget och avveckla det i dess nuvarande form. Det görs för att man inte ser det som möjligt för Nischer att genomföra byggprojekt utifrån hållbara ekonomiska kalkyler. Det framgår i ett pressmeddelande från bolaget Taylor Bidco, det vill säga huvudägarnas nya bolag, som lagt budet.

Har löpt på tillfälliga slutbesked

I de fall då en fastighetsägare behöver göra åtgärder på ett bygge som anses ”icke försumbara” kan kommunen bevilja ett tillfälligt slutbesked. Det är vanligt när inflyttning i fastigheter sker etappvis under byggprocessen.

– Fastigheterna i Östersund, vi har haft jättestora problem egentligen, säger Samuel Beckstrand, vd på Nischer properties.

I Valla har det varit så mycket som inte är färdigt att ägarbolaget Nischer properties har fortsatt behöva tillfälliga slutbesked även efter att hyresgästerna flyttat in.

Hävdar problem med entreprenör

– Vi har haft problem med vår entreprenör. Vi har betalat för 100 procent av byggnationen och när det var 25 procent kvar av bygget åkte de hem till Riga och lämnade allt, säger Samuel Beckstrand.

Under måndagen beviljade Östersunds kommun det sista tillfälliga slutbeskedet. Om ett år går tidsgränsen för bygglovet ut.

– Vi jobbar stenhårt med kommunen för att lösa alla puckar, säger Samuel Beckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.