En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en vidvinkelvy över ett landskap med gröna fält, hus och en liten by omgiven av träd, medan den högra sektionen har en närbild av en mörk, glänsande mineral – alunskiffer – med en slät yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lämplighetskrav. – det måste gruvbolag som australienska bolaget Aura Energy uppfylla som villkor för att få ägna sig åt gruvbrytning ur alunskiffer. Hör Fredrik Hedemalm, jurist vid Bergsstaten, förklara vad det nya kravet innebär. Foto: Lukas Johansson/SVT

Gruvbolag som vill bryta alunskiffer i Oviken måste klara lämplighetskrav

Publicerad

Gruvbolag som vill ägna sig åt gruvbrytning ur alunskiffer i Oviken och på andra håll kommer att behöva visa sig ”lämpliga” att genomföra en sådan utvinning.

Det står klart sedan minerallagen ändrats.

– Det är en skärpning av lagen. Man måste redovisa att man har kompetens och en plan för att klara en miljömässigt säker utvinning, säger jurist vid Bergsstaten Fredrik Hedemalm.

Först på tur att bedömas, av bolagen med intressen i länet, är australiensiska bolaget Aura Energy.

Lagändringen är ett resultat av den statliga Alunskifferutredningen.

Gruvplanerna i Jämtland

Utredningen konstaterade att det finns särskilda miljörisker kopplade till brytning ur just alunskiffer. Utredningen föreslog ingen skärpning av Miljöbalken, men däremot en ändring av Minerallagen: ett lämplighetskrav, som infördes för två år sedan.

Krävs särskild miljöteknisk kompetens

Det bolag som vill bryta ur alunskiffer måste – som andra bolag – först och främst kunna visa att gruvprojektet kommer att bära sig ekonomiskt och att bolaget har den tekniska kompetens som behövs för att kunna genomföra gruvbrytning rent generellt.

– Utöver det måste bolaget också visa att man är lämplig att bryta ur just alunskiffer, alltså att man har tillräcklig miljöteknisk kompetens, säger Fredrik Hedemalm, jurist vid Bergsstaten.

Liknande krav fanns tidigare för oljeutvinning

Det är när ett bolag ansökt om bearbetningskoncession gällande alunskiffer som lämplighetskravet kommer att bedömas. Det första bolaget att granskas, med gruvplaner i länet, är det australiensiska bolaget Aura Energy.

Ett liknande lämplighetskrav fanns tidigare kopplat till utvinning av exempelvis olja, innan den typen av utvinning förbjöds.

Minerallagens lämplighetskrav

År 2022 infördes ett så kallat lämplighetskrav kopplat till utvinning ur alunskiffer i Minerallagen.

Det återfinns i fjärde kapitlets andra paragraf och med följande ordalydelse:

Koncession ska meddelas om ”fyndighetens belägenhet och art inte gör det olämpligt att sökanden får den begärda koncessionen. Koncession för bearbetning av koncessionsmineral i alunskiffer får beviljas endast den som visar att den är lämplig att bedriva sådan bearbetning.”

Lämplighetskravet är en av flera aspekter som Bergsstaten tar hänsyn till vid sin bedömning av en ansökan om bearbetningskoncession (gruvbrytningstillstånd).

Om beslut att bevilja en bearbetningskoncession ges – fortsätter processen vidare med att gruvbolaget i fråga ansöker om miljötillstånd.

Källa: Svensk författningssamling, Bergsstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet