Höjd beredskap inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har gått in i stabsläge, som en följd av det ökade trycket på hälso- och sjukvården i och med flyktingkrisen.

Stabsläge betyder att bland annat hälso- och sjukvården samordnar och stärker resurserna. Samverkan sker med andra myndigheter, och man följer upp dagsläget och planerar också på sikt.

SVT besöker det nyöppnade flyktingboendet på hotellet i Hoting och där följer bygdeföreningens Eva Pettersson med en nyanländ familj till vårdcentralen för ett akutbesök. Familjens ettåring har öronvärk.

Den här dagen får familjen komma in snabbt. Men frågan är hur länge sjukvården kommer att klara den ökande pressen – utan att primärvården påverkas – med den nuvarande flyktingströmmen som är den största Sverige haft i modern tid.

Björn Eriksson, regiondirektör, säger att man höjt beredskapen på grund av ett ökat behov av hälsoundersökningar av asylsökande. Övrig hälso- och sjukvård fungerar som normalt och påverkas inte av situationen, enligt Eriksson.

Rekryterar pensionärer

De asylsökande som kommer erbjuds en hälsoundersökning i primärvården. För att möta det ökade behovet rekryteras personal. Primärvårdschef Anna Granevärn säger att man också undersöker möjligheten att flytta till större lokaler i Östersund.

En särskild ledning upprättas av Region Jämtland Härjedalen, som träffas varje vecka för att följa upp utvecklingen och vidta åtgärder.

– Vi stärker våra resurser, men det här är absolut ingen kris. Region Jämtland Härjedalen har en bra beredskap att hantera utvecklingen, säger Björn Eriksson, regiondirektör.

Hur svårt är det att hitta extra personal till detta?

– Just i det här fallet är det nog inte så svårt. Vi söker framför allt de som är pensionerade. Det finns en stor vilja att jobba just med det här, så vi har gott hopp om att lösa det här, säger Björn Eriksson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.