En person sitter vid ett skrivbord i ett kontorsmiljö, omgiven av flera datorer och arbetsutrustning. I bakgrunden syns en vit tavla samt eluttag. Personen bär en mörklila stickad tröja och har en ID-bricka hängande runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Penrell, en av få poliser som är specialiserad på barnförhör, berättar hur hon jobbar med barn som utsatts för brott. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Förhörsledaren om samtal med utsatta barn: ”Barnet måste ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Sexualbrott mot barn ökar i Sverige och Jämtland. Från att barn lärt sig uttrycka sig verbalt till dagen de fyller 15 har polisen särskilda förhörsmetoder – i Jämtland hålls förhören inte ens i polishuset, utan på Barnahus i Östersund. Där samverkar flera myndigheter, så att barnen inte ska behöva berätta vad de varit med om flera gånger.

I många fall är det utsatta barnet själv den enda som kan ge en sammanhängande berättelse om vad som hänt när det finns misstankar om att hon eller han utsatts för ett brott. Inom rättsväsendet är det särskilt viktigt att berättelsen är just sammanhängande. Annars kan det bli svårt att använda den som bevis i rättegång.

– Det kan vara oerhört frustrerande när man förstår att det hänt saker som vi verkligen skulle behöva veta mer om, men det bara inte går, säger Anna Penrell, barnförhörsledare vid polisen i Jämtland.

Sådana situationer kan uppstå när barnet har svårt att sitta still och fokusera, eller ännu inte lärt sig tala fullt ut.

Myndigheter går igenom anmälningar varje vecka

På torsdagar möts rättsvårdande myndigheter, socialtjänsten och personal från regionen för att gå igenom varje enskild anmälan som kommit in senaste veckan.

– Då bryter man sekretessen mellan alla samverkande parter för att kunna ge bästa stöd och hjälp i varje enskilt ärende, säger Julia Gisslén Runesson, polisiär samordnare på Barnahus i Jämtlands län.

Myndigheterna som utgör Barnahus

• Åklagaren

• Polisen

• Barn- och ungdomspsykiatrin

• Barn- och ungdomsmedicin

• Socialtjänsten

• Rättsmedicinalverket

• Kvinnokliniken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.